Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Digital kompetenstuvecklingsdag för de kommunala förskolorna

Varje år har Västerås stads kommunala förskolor en gemensam kompetensutvecklingsdag, där vi samlar våra 1100 medarbetare. I år blir kompetensutvecklingsdagen digital. Vi kallar den för DigiVETT2020.

På kompetenstutvecklingsdagen den 30 november, kommer medarbetarna att få del av konkreta exempel från sina kollegor kring hur barns delaktighet och inflytande kan komma till uttryck i skapande och kreativitet. Föreläsningarna kommer att bestå av förinspelade filmer, där medarbetare delar med sig av arbetssätt som finns ute på våra förskolor. De kommer också att få del av aktuell forskning, genom en föreläsning av Susanne Kjällander fil. dr. och lektor på Stockholms universitet.

  • När vi nu ställer om till digitalt kommer filmer, reflektionsfrågor och kontaktuppgifter också att leva vidare efter måndagen. Alla medarbetare har nu möjlighet att se alla filmer, vilket ökar möjligheterna till det kollegiala lärandet. Att få ta del av aktuell forskning och att inspireras av våra egna pedagoger över tid kommer att ge en hel del inspiration, reflektion, ny kunskap och ett mervärde som stärker vår fantastiska verksamhet, säger Fredrik Söderlund, digital utvecklare.

Hur kompetensutvecklingsdagen kommer att gå till rent praktiskt kommer att se olika ut från förskola till förskola. Vissa sitter i sina arbetslag på förskolan, tillsammans med kollegor de träffar dagligen, medan andra sitter på distans.

  • Jag tycker att det ska bli väldigt spännande att ha en digital kompetensutvecklingsdag. Under den tid vi lever i just nu så har både jag och mina medarbetare blivit riktigt bra på att använda oss av de digitala verktyg vi har. Naturligtvis är det synd att vi inte kan ses alla tillsammans, men jag tänker att vi kommer att ha en väldigt bra dag, där vi kan ta del av föreläsningarna i lugn och ro, och med möjlighet att se på filmerna flera gånger, säger Tiina Johansson, rektor för Malmens och Kungsbyns förskolor.

Av pedagoger – för pedagoger

Sedan 2016 arrangerar förskoleverksamheten en årlig konferens om digitalisering och digitala verktyg i förskolan – VETT. Sedan förra året är VETT en del av den gemensamma kompetensutvecklingsdagen, där förskolorna delar med sig av goda exempel till varandra. I år kommer medarbetarna att få del av åtta olika föreläsningar från våra kommunala verksamheter.

Lokala, digitala satsningar ger nationella priser

Förskoleverksamheten i Västerås Stad har länge satsat på digitala verktyg som ett komplement i utbildningen, och både verksamheten och enskilda medarbetare har genom åren varit nominerade till flera priser som rör digitalisering i pedagogisk verksamhet. Det senaste priset gick till Sara Bergström och Linda Bjällerstedt från Bjurhovdasmyckets förskola, som i år fick en andraplats i lärarpriset Guldäpplet för sitt arbete med drama och digitala verktyg i utbildningen.

Kontakt

Fredrik Söderlund, digital utvecklare för förskoleverksamheten.
Telefon direkt: 021-39 20 42
Epost: fredrik.soderlund@vasteras.se

Mer om VETT

VETT (Västerås Educational Technology Transformation) är en konferens för digitalisering inom pedagogisk verksamhet, och hämtar inspiration från liknande konferenser i Stockholm (SETT) och London (BETT). VETT arrangerades första gången 2016 med 200 deltagare och har vuxit varje år. Sedan förra året är VETT en del av den gemensamma kompetensutvecklingsdagen, vilket innebär att alla pedagoger kommer att ta del av konferensen.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Relaterat innehåll

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås