Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Designa din Framtid ger unga möjlighet att prova på kultur

Designa din Framtid, Knytpunkten och föreningslivet bjuder den 15 oktober kl. 16 - 20 in till en gratis kulturkväll där ungdomar upp till 25 har chansen att smaka på allt från Azonto-dans till lajv och att direktsända i radio. 

Lokal är Knytpunkten, det nya kultur- och fritidscentret på Råby. Målet är en trevlig kväll där man kan prova spännande saker och lära känna nya människor. På kuppen får föreningar en möjlighet att visa upp sig och nå ut till ungdomar som inte nödvändigtvis skulle leta upp dem själva.

Under kulturkvällen kan man bland annat prova på afrikanskinfluerad musik och dans som Azonto och hiphop med gruppen Unlimited Guidance, dansa bolivianskt med föreningen Tupac Katari och folkdans med Kulturföreningen Tillsammans. 

Konstlabb Ung med en konstpedagog från Västerås Konstmuseum bjuder in till eget skapande i Återvinningscentrums lokal i huset, där det finns mängder av spännande material som donerats av företag för att användas kreativt.  

Folkrörelsernas Mediaförening i Västerås är på plats och sänder direkt, men framför allt har besökarna chans att testa själva hur man gör ett eget radioinslag. Även Filmklubben ZAGA, där ungdomar från 15 år själva väljer ut och visar filmer de vill se på bio, är inbjudna. 

Knytpunktens egen lajvgrupp medverkar, liksom förstås initiativtagarna för kvällen, Föreningen Nordens Ungdomsförbund FNUF och deras projekt Designa din Framtid. Bakom idén finns tanken att då ungdomar engagerar sig i föreningslivet bryter vi utanförskap och skapar istället framtidstro och gemenskap.

- På evenemanget har vi satsat på att ha ett brett utbud av föreningar för att visa att det finns många olika sätt att engagera sig i Västerås och att alla kan hitta något som de tycker om, säger Ingrid Eriksson, eventkoordinator på Designa din Framtid.

- Vi uppskattar att ungdomarna kommit till oss med sina idéer och hoppas att många fler vill ordna egna saker på Knytpunkten, säger Kerstin Klingmann, kultursekreterare på Västerås stad, med kontor i huset.

Designa din Framtid arrangerar träffar och aktiviteter i Västerås för att bygga broar mellan föreningslivet och ungdomar upp till 25 år. De vill hjälpa fler att utveckla sina intressen och träffa nya vänner. Vi tror att alla vinner på det: individerna, föreningarna samtidigt som Västerås blir en mer aktiv och levande stad för unga.

Knytpunkten är ett nyöppnat kultur- och fritidscentrum med fokus på barn och ungdomar i de västra stadsdelarna, där kommunala kultursekreterare, en barnlots, IK Franke, ABF och ett kreativt återvinningscentrum delar lokaler.

Länk till youtube-klipp: Prova på Kultur på Råby Knytpunkten den 15 oktober! 

Mer information:
Kerstin Klingmann, kultursekreterare, Västerås stad, 021-39 14 65, kerstin.klingmann@vasteras.se

Ingrid Eriksson, eventkoordinator, Designa din Framtid, 08-506 11 341  ingrid.eriksson@fnuf.se




Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås