Pressmeddelande -
Bygglov för nytt häkte samt antagande av detaljplan för Bjurhovda centrum
Under torsdagens byggnadsnämnd togs bland annat beslut om bygglov för nytt häkte i Västerås samt beslut om antagande av detaljplanen som visar hur Bjurhovdas centrala delar kan utvecklas med bostäder och nya verksamheter. Det togs även beslut om granskning för detaljplanen som visar hur Öster Mälarstrand kan växa med bland annat nya bostäder.
Bygglovet för det nya häktet gäller även utbildningslokaler och kontor med mera och är tänkt att byggas inom området Mälarporten, cirka 700 meter från Västerås centralstation (i kvarteret Ångpannan 9,10 och 12.) Platsen skulle tidigare även innehålla ett nytt polishus, nu blir det enbart lokaler för Kriminalvårdens verksamhet. Byggnadsvolymerna är i princip desamma som i det tidigare förslaget, förutom att man inte längre planerar att bygga stora källarlokaler.
– Ett nytt häkte har länge varit väldigt angeläget i Västerås och det är bra att vi nu har kommit så lång som beslut om bygglov. Det är en stor byggnad, men den är utformad på ett sätt så att den kan passa väl i den nya stadsdelen Mälarporten som på sikt kommer att växa fram runt platsen, säger byggnadsnämndens ordförande Thomas Karlsson.
Byggnadsnämnden beslutade också att anta detaljplanen dp 1935, som visar hur Bjurhovda centrum kan utvecklas med bostäder och centrumverksamheter. Detaljplanen gör det möjligt att bygga ungefär 100 nya lägenheter och lokaler i bottenplan. Planen innehåller även en liten park på cirka 800 kvadratmeter i den södra delen av området.
– Det här är en viktig del i arbetet med att förstärka centrum i stadsdelen Bjurhovda. Här har det till stor del saknats centrumfunktioner alltsedan de tidigare centrumbyggnaderna brann och revs för några år sedan, säger stadsbyggnadsdirektör Carl Arnö.
På nämnden togs också beslutet att skicka detaljplanen dp 1886, på granskning. Planförslaget gör det möjligt att bygga cirka 900 bostäder, två förskolor med totalt 12 avdelningar, samt centrumverksamheter och kontor på Öster Mälarstrand. Planen har justerats efter synpunkterna som kom in under samrådet, bland annat har hushöjderna sänkts. Förslaget vill ta vara på platsens unika värden, bland annat så ställs krav på att de nya byggnaderna ska utformas med noggranna val av till exempel form, färg och material. Enligt förslaget så ska värdefull natur inom området bevaras och nya grönområden ska skapas.
– Det här är en detaljplan som diskuterats mycket och efter en rad bearbetningar har vi nu landat i ett förslag som ska ställas ut på granskning. Under granskningstiden finns möjligheter att återigen spela in synpunkter som kan förbättra planen ytterligare, säger Thomas Karlsson.
Fakta: En detaljplan innebär ofta ett stort utredningsarbete och tar vanligtvis ett till två år från början till slut. Under samrådstiden kan invånare och myndigheter lämna synpunkter på detaljplanen. Alla synpunkter bearbetas och planen justeras innan den skickas på granskning. Även under granskningstiden kan berörda lämna synpunkter. Beslut om antagande är byggnadsnämndens sista beslutssteg i detaljplaneprocessen. Om beslutet inte överklagas vinner detaljplanen laga kraft och efter ansökan och beslut om bygglov kan ett bygge kan inledas.
Vill du kontakta politiker, stadsbyggnadsdirektör eller ansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen för enskild intervju eller ytterligare kommentar?
Thomas Karlsson, ordförande byggnadsnämnden, telefon: 021-39 00 16 mejl: thomas2.karlsson@vasteras.se
Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör, telefon: 021-39 10 59, mejl: carl.arno@vasteras.se
Mari Kedevik, kommunikationsansvarig, mejl: mari.kedevik@vasteras.se