Pressmeddelande -
Bli digitalt delaktig på Västerås stadsbibliotek!
Get Online Week är en kampanj som ska få fler människor i samhället att bli digitalt delaktiga. Den genomförs i hela Europa 23-29 mars 2015. Västerås stadsbibliotek är en av 121 aktörer i Sverige som denna vecka anordnar aktiviteter för att alla ska få chans att se de digitala möjligheter som finns på nätet via datorer, surfplattor, smarta telefoner och sociala medier. Allt är gratis och allt händer på huvudbiblioteket, Biskopsgatan 2.
Årets tema ”Get Empowered, Get Employed” handlar om att öka sina kunskaper om nätet, men också om ens möjligheter att få jobb och behålla sitt jobb. Vi vet att det är svårt att få jobb i dagens samhälle om en inte är digitalt delaktig. Därför är det viktigt att det görs insatser för att öka den digitala kunskapen på alla plan. Get Online Week handlar både om att se nyttan och nöjet med nätet.
- Biblioteket är till för alla och den som ännu inte vågat ge sig in i den digitala världen får många fantastiska chanser att testa under den här veckan, säger Ingela Näslund, informatör på Västerås stadsbibliotek.
Programmet rivstartar på måndagen med två minimässor: en klockan 13-16, för barn och vuxna och en klockan 16-19 för vuxna. Den 23 mars har de kommunala förskolorna och skolorna studiedag.På barnavdelningen erbjuder vi därför bland annat en workshop i programmeringsspråket Scratch, visning av e-böcker och tips på bra appar för barn.
På måndagseftermiddagen och kvällen fylls hörsalen och huvudentrén med utställare som bland annat visar bästa släktforskningsknepen, hur du kan använda Word för att skriva jobbansökningar och cv, hur du gör säkra sökningar på nätet och vilka dejtingsajter som ger störst chans att hitta nya vänner eller kärleken.
Du får också möjlighet att testa Oculus Rift – glasögonen som ger en tredimensionell spelupplevelse. De är skänkta till Västerås stadsbibliotek av Patrik Holmström. Kompisen Leif Burlin har bidragit med en dator. De vill på detta sätt ge västeråsarna chansen att testa ny teknik på biblioteket, på samma sätt som de själva fick ovärderlig hjälp och inspiration här under sin uppväxt.
- Jag satt många timmar och lärde mig programmering på bibliotekets lånedator när jag var ung. I dag äger jag ett eget dataföretag och har alltid känt att jag skulle vilja ge något tillbaka. Det känns roligt att tillsammans med Patrik på detta sätt kunna ge bibliotekets besökare en glimt av framtiden, säger Leif Burlin, vd för Tre G Direkt i Västerås AB.
Även den som redan är digitalt aktiv kan hitta något intressant under veckan. På torsdagen, 26 mars, blir det ”After work”-föreläsning med Emanuel Karlsten, journalist, programledare för P4 Extra och utsedd till Sveriges mest inflytelserika sociala medier-expert av Mediebarometern. Klockan 17.30-19 ger han alla svar du behöver på frågan
”Vad gör sociala medier med oss som människor?”: Hur fick man överhuvudtaget kontakt med en annan människa innan mobiler, mejl och Facebook? Och hur påverkar våra nya sätt att kommunicera våra sociala och känslomässiga liv? Om 90-talet var decenniet då vi proppade nätet med information har 00-talet varit decenniet då vi fyllt det med känslor. Vi ställer oss frågan vad vårt teknologiknarkande egentligen gör med oss – och våra relationer? Digitala medier har förändrat vårt sätt att skapa och upprätthålla relationer, men är det också så att de i grunden förändrar dem?
- Vi är mycket glada över att kunna presentera Emanuel Karlsten på torsdagen. Jag följer honom på Twitter och Instagram och tror att han har mycket intressant att säga om sociala medier. Vi hoppas att många tar chansen att komma hit på vår ”After work”-föreläsning, säger Ingela Lundskog, bibliotekarie och projektledare för Get Online Week på Västerås stadsbibliotek.
Under hela veckan finns det särskilda tider när bibliotekets personal är redo att svara på frågor och visa de tekniska hjälpmedel och databaser som finns att låna eller komma åt med hjälp av ditt bibliotekskort.
Hela programmet bifogas som pdf och finns även på www.bibliotek.vasteras.se/web/arena/gow
För mer information:
Ingela Lundskog, bibliotekarie, Västerås stadsbibliotek, 021-39 46 22, ingela.lundskog@vasteras.se
Ingela Näslund, informatör/webbredaktör, Västerås stadsbibliotek, 021-39 46 12, ingela.elizabeth.rebecka.naslund@vasteras.se
Om Oculus Rift: Patrik Holmström, 070-250 59 18.
Bifogade filer:
Emanuel Karlsten. Fotograf: Martin Ridne
Bild på programbladet för Get Online Week på Västerås stadsbibliotek.
Programbladet som pdf.
Ämnen
Regioner
I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.