Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bjurhovdaskolan till final i ”European Waste Reduction Awards”

För andra året i rad är Bjurhovdaskolan i Västerås en av finalisterna till den europeiska utmärkelsen ”European Waste Reduction Awards”, för sitt arbete med att minska mängden mat som kastas i skolrestaurangen.

– Vi är väldigt stolta över att vara en av finalisterna. Det här visar att man med enkla medel kan åstadkomma stora förändringar samtidigt som man har kul på jobbet säger Martin Larsson, vägledare, IDA-enheten.

Bjurhovdaskolan har under flera år arbetat med att minska mängden matavfall som kastas i skolrestaurangen. När projektet började uppmättes mängden kastad mat till 11 kg per dag i snitt. Under mätperioden minskade detta till 5,6 kg. Detta motsvarar en minskning på hela 49 procent vilket betyder att man nu slänger endast 997 kg varje år.

Bakom framgången står ett genomskinligt rör som fylls med bollar i samma takt som matsvinnet minskar. När röret är fullt händer det något spännande på skolan. Även när röret inte är på plats är skillnaden stor vilket visar på en förändring i beteendet hos barn och personal på skolan och en hållbar, långsiktig lösning.

Projektet har utvecklats av Martin Larsson, vägledare, IDA-enheten och av personal som jobbar i skolrestaurangen på Bjurhovdaskolan: kockarna Anders Jansson och Eva Kaneberg.

Viktiga delar i projektet har även varit att eleverna fått komma med egna förslag på hur mängden matavfall som kastas ska minska, dels att de har fått positiv feedback.

– Varje vecka har resultatet av hur mycket mat som slängts meddelats i skolradion, som alla elever lyssnar på. Och på en tavla i matsalen sitter resultatet för gårdagens lunch. När eleverna får positiv respons direkt på det de gör förstärks deras beteende, säger Martin Larsson.

Finalistprojekten har alla under 2011 deltagit i ”Europa minskar avfallet” (European Week for Waste Reduction, EWWR), där över 7 000 projekt deltog. Prisceremonin hålls i Paris den 19 juni där de bästa projekten i hela Europa utses.

I ”European Waste Reduction Awards” 2010 tog Bjurhovdaskolan hem andrapriset för samma projekt.

Läs mer på www.minskaavfallet.se


För mer information:
Martin Larsson, IDA-enheten, Västerås stad, telefon 021-39 29 46

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås