Pressmeddelande -
Beslut om samråd för detaljplaner med nya bostäder norr om Hökåsen
Under torsdagens byggnadsnämnd togs bland annat beslut om samråd för två detaljplaner som visar hur ett område norr om Hökåsen/väster om Tillberga kan utvecklas med bostäder.
Området har olika markägare och därför hanteras utvecklingen i området i två olika detaljplaner, dp 1999 och dp 2000. Vissa delar som till exempel gata, gång och cykelvägar samt dagvattenhantering kommer att användas gemensamt av båda planområdena. Detaljplan dp 1999 visar hur området kan utvecklas med cirka 60 bostäder i form av småhus som till exempel par-, rad- och kedjehus. Detaljplan dp 2000 möjliggör för 58 nya småhus.
– De nya planerna ligger i ett naturskönt område och bostäderna får bland annat nära till fina rekreationsområden, säger byggnadsnämndens ordförande Thomas Karlsson.
Hela området ska formas med hänsyn till kulturvärden och landskapet. I planeringen säkerställs att området sköts med stor försiktighet på grund av närheten till Badelundaåsen, som går parallellt med området i väster.
Badelundaåsen är en viktig grundvattenförekomst som används som vattentäkt idag och kan bli en framtida nödvattentäkt för Västerås stad.
Under samrådet, som planeras starta 10 januari 2025 och pågå till 12 februari, kan man lämna synpunkter på båda planerna.
– Badelundaåsen är med sitt grundvatten en viktig resurs för dricksvattenförsörjningen i Västerås. Området ska planeras på ett sätt som inte äventyrar denna resurs, säger stadsbyggnadsdirektör Carl Arnö.
Fakta: En detaljplan innebär ofta ett stort utredningsarbete och tar vanligtvis ett till två år från början till slut. Under samrådstiden kan invånare och myndigheter lämna synpunkter på detaljplanen. Alla synpunkter bearbetas och planen justeras innan den skickas på granskning. Även under granskningstiden kan berörda lämna synpunkter. Beslut om antagande är byggnadsnämndens sista beslutssteg i detaljplaneprocessen. Om beslutet inte överklagas vinner detaljplanen laga kraft och efter ansökan och beslut om bygglov kan ett bygge kan inledas.
Vill du kontakta politiker, stadsbyggnadsdirektör eller ansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen för enskild intervju eller ytterligare kommentar?
Thomas Karlsson, ordförande byggnadsnämnden, telefon: 021-39 00 16 mejl: thomas2.karlsson@vasteras.se
Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör, telefon: 021-39 10 59, mejl: carl.arno@vasteras.se
Mari Kedevik, kommunikationsansvarig, mejl: mari.kedevik@vasteras.se
Informationen på webben uppdateras inför start av samråd.