Gå direkt till innehåll
Berättelsen om Öster Mälarstrand – Västerås stads första ljudvandring har premiär!

Pressmeddelande -

Berättelsen om Öster Mälarstrand – Västerås stads första ljudvandring har premiär!

Det är 30 år sedan staden började prata om bostäder på Öster Mälarstrand. Nu berättar vi historien om hur stadsdelen har växt fram. Där det förr var ett slutet industriområde finns idag en livfull stadsdel som rymmer bostäder, folkliv, nöje och avkoppling. 

Ladda ner appen Västeråsguide och följ med oss på en ljudvandring som tar dig med på en resa genom stadsutveckling.

I ljudvandringen berättar vi historien om Öster Mälarstrand. Historien tar sin början i Ångkraftverkets glansdagar under första hälften av 1900-talet och leder oss fram till dagens moderna stadsdel som fortfarande utvecklas.

-Du får möta människor som varit med och utvecklat området och höra om kreativa lösningar för hållbarhet som i många fall är unika i Sverige, säger Ulf Edvardsson, projektledare för Öster Mälarstrand, som är en av initiativtagarna bakom ljudvandringen.

- Det är viktigt att förstå hur en stadsdel vuxit fram. Det ger perspektiv när vi pratar om stadsplanering idag. Genom att lyssna på historien om hur Öster Mälarstrand förändrats under de senaste 30 åren och sen tittar 30 år framåt i tiden, då kan det vara lättare att förstå de stora förändringar som är på gång, till exempel inom Mälarportsområdet, säger Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör i Västerås.

Ljudvandringen består av ett 20-tal guidepunkter där man kan lyssna på reportage om stadsdelen. Du får möta Ulf Edwardsson och Hans Larsson. De arbetar med stadsplanering och stadsutveckling på Västerås stad och har varit drivande i utvecklingen av Öster Mälarstrand. Du får även träffa många andra. Det är bland andra åttaåringarna Gry, Edith och Betty som visar oss sina favoritställen i Poesiparken, Marianne Wahlström som skapat både ett torg och en park, historikern Rebecca Svensson som kan allt om hur det var förr, biologen Susanna Hansen som har full koll på det här med alkärr. Du får även höra om ön som är byggd av dy och varför vakuum i varmvattenledningarna kan vara smart.

Det var Ulf Edvardsson och Hans Larsson som tog initiativ till ljudvandringen. Hans Larsson, är planeringsstrateg på Stadsbyggnadsförvaltningen och var tidigare även planchef. Han har arbetat med utvecklingen av Öster Mälarstrand ända sedan 90-talet då de första tankarna om att bygga vid Mälaren fördes fram.

- Det var ett stort motstånd i början. Många var oroliga för att vi skulle bygga bostäder på hela stranden så att strandremsan blev otillgänglig för allmänheten. Vi fick ägna mycket tid åt att förklara att vi ville göra det rakt motsatta. Vi ville förvandla ett industriområde och båtuppläggningsplatser till en levande stadsdel och en plats för folkliv för alla västeråsare, säger Hans Larsson.

Producent för ljudvandringen är Pia Lindhe Rudolf och Johanna Ljung båda kommunikatörer på Västerås stad. Reporter är Pia Lindhe Rudolf.

- Det känns fantastiskt roligt att vi nu släpper Västerås stads första ljudvandring. I ljudvandringen om Öster Mälarstrand har vi velat ge berättelserna tid och visa ett område som har förändrats i grunden sedan den tid då det var industriområde, säger Pia Lindhe Rudolf.

- Med den nya appen Västeråsguide vill vi på ett enkelt sätt ge västeråsare och besökare möjligheten att lära sig mer om alla de intressanta miljöer vi har i Västerås. Det finns mycket att berätta, även på platser som på ytan förefaller vara ganska vanliga. Ju mer du vet om din stad desto mer tror jag att du tycker om den. Ljudvandringen om Öster Mälarstrand är först ut och vi hoppas att vi snart kan fylla appen med fler spännande vandringar om vår fina stad, säger Johanna Ljung.

Kontaktperson:
Johanna Ljung, kommunikatör 021-39 88 95
johanna.ljung@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås