Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Åtta kulturaktörer i Västerås får dela på 4,2 miljoner kronor

Nu har kulturnämnden fattat beslut kring vilka yrkesverksamma kulturaktörer som får ta del av de kulturfrämjandemedel som betalas ut för första gången 2022. Det är åtta kulturaktörer som tillsammans får dela på 4,2 miljoner kronor.
- Vi vill lägga grunden för ett fantastiskt kulturår för västeråsarna. Jag hoppas att vi snart ser slutet på pandemins grepp om samhället och att kulturfrämjandemedel kan bidra till en ny- och omstart för våra viktiga kulturaktörer, säger Markus Lindgren, MP, kulturnämndens ordförande.

    Möjligheten att ansöka om kulturfrämjandemedel infördes i slutet av 2021 för att öka västeråsarnas tillgång till professionell kultur från det fria kulturlivet. Tidigare har fyra fria kulturaktörer fått ekonomiskt stöd från kulturnämnden för sin verksamhet. Efter att alla ansökningar och erbjudanden har granskats står det nu klart att det blir dubbelt så många kulturaktörer som får stöd 2022. Även den totala summan som aktörerna får dela på ökar i år.

    Kulturaktörer inom alla konstområden har haft möjlighet att kvalificera sig och, utifrån fastställda riktlinjer, beskriva det erbjudande som man vill ta del av kulturfrämjandemedel för att genomföra.

    Stor variation
    Flera av aktörerna samarbetar med varandra och erbjuder kostnadsfria föreställningar för barn och unga under de olika skolloven. Många planerar att turnera i stadsdelarna, vilket ökar möjligheten för fler västeråsare att kunna ta del av kulturutbudet. Ett antal föreställningar blir också möjliga att se digitalt. På så sätt ökar tillgängligheten, vare sig pandemin håller i sig eller ej. 4:e teatern är den största aktören och den som får störst andel av kulturfrämjandemedlen.

    - Vår ambition var att genom kulturfrämjandemedel skapa ett robust och transparent sätt att främja ett aktivt kulturliv i Västerås. Vi ser nu att modellen redan verkar ha fått önskad effekt, då bredden på ansökningarna gällande såväl innehåll, som tider, platser och utbud för olika åldrar har ökat. Ansökningsprocessen har fungerat som den var tänkt och det har tillkommit nya aktörer, säger Markus Lindgren.

      Kort om kulturaktörernas erbjudanden

      ABF/Västerås Konstskola vill ge ungdomar grundkunskaper inom bild och form för högre studier, där utställningsverksamhet är en del i utbildningen.

      A&B Message Production AB planerar livemusik, standup, teater och revy på olika scener, till exempel iNTiMAN och Västerås Officersmäss: ”Vi avser att fortsätta vår omfattande verksamhet och att sätta Västerås på kartan som en erkänt bra och omtalad stad med en levande scen för livemusik.”

      Gycklargruppen TRiX vill bidra till ”ett dynamiskt och mångfacetterat kulturliv med mångfald och variation i utbudet genom högkvalitativ scenkonst inom samtida cirkus, gyckel, eldcirkus och teater”.

      Awake Projects erbjuder produktioner med dockor, skuggspel, dans, teater och musikaliska alster med berättarinslag, där ”det grundläggande temat är att tycka om livet, väcka empatikrafterna för både sig själva och andra samt skaparglädjen”.

      LajvVerkstaden planerar Sommarlajv på Östra holmen och vill göra det möjligt för fler unga västeråsare att upptäcka sin kreativitet och stärka dem som aktiva medborgare.

      Vallby Sommarnöje kommer att sätta upp teaterföreställningar för både barn och vuxna på Vallby Friluftsmuseums folkparksteater under sommaren.

      Jonas & Mathias jobbar med improviserad scenkonst och vill få fler västeråsare att upptäcka konstformen, bland annat genom så kallade improjams på kaféer, kulturhus och restauranger.

      4:e teatern vill bland annat göra teatern till ”en sprudlande scen” – en naturlig mötesplats för unga i Västerås – och i sina föreställningar ta vara på barns och ungas tankar om hur det är att vara människa.

      Så här fördelas kulturfrämjandemedlen 2022

      Aktör

      Erhöll 2021*

      Ansökt summa

      Beslut

      ABF/Västerås Konstskola

      600 000

      1 000 000

      627 000

      A&B Message Production AB

      -

      500 000

      150 000

      Traktor Entertainment/Gycklargruppen TRIX

      393 000

      800 000

      400 000

      Wakker Productions/Awake Projects

      313 000

      173 000

      173 000

      LajvVerkstaden

      -

      730 000

      680 000

      Vallby Sommarnöje

      -

      130 000

      130 000

      Jonas Öhrn Produktion/Jonas & Mathias

      -

      270 000

      200 000

      4:e teatern

      1 796 000

      2 050 000

      1 840 000

      3 102 000

      5 653 000

      4 200 000

      * 2021 års stöd inkluderar årligt avtal och projektmedel

      Så går det till
      Kulturaktörer som vill ansöka om kulturfrämjandemedel inför 2023 kommer att kunna anmäla intresse att kvalificera sig från och med slutet av augusti, via Västerås stads ansökningssystem på https://vasteras.ibgo.se. Det gäller även de åtta kulturaktörer som får ta del av kulturfrämjandemedlen i år. Därefter kommer kvalificerade aktörer att kunna skicka in erbjudanden. Beslut om vilka kulturaktörer som får ta del av kulturfrämjandemedel fattas av kulturnämnden i december månads nämnd.

      Exakta datum för processen kommer att läggas ut på vasteras.se så snart de är fastställda.

      Mer information finns på https://www.vasteras.se/upplev...

      Kontaktpersoner:
      För övergripande frågor:
      Markus Lindgren (MP), kulturnämndens ordförande,
      markus.lindgren@vasteras.se, 021-39 31 05

      För praktiska frågor om förfarandet, kvalificeringsregler, riktlinjer, InterBookGo och liknande:
      Anna Mattsson, utvecklingsledare kultur
      anna.mattsson@vasteras.se, 021-39 46 08

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner

      Västerås stad
      Stadshuset, Fiskartorgsentrén
      721 87 Västerås