Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Rekordmånga ansökningar om bygglov i Västerås

Just nu är det högt tryck på bygglovsavdelningen som har fått in rekordmånga ansökningar om bygglov.

Antalet ansökningar har ökat stadigt de senaste åren och trycket brukar också vara störst på våren. I år, fram till vecka 21, har det hittills kommit in 906 ansökningar om bygglov. Det är ungefär 150 fler än under samma period förra året. Det är fler än på många år och ansökningarna gäller både stora och små projekt.

– Det är mycket positivt och det signalerar att det finns en framåtrörelse i Västerås och att det byggs mycket. Staden växer, fler vill bo här och det finns ett stort behov av nya bostäder. Ansökningarna gäller alltifrån små tillbyggnader till stora byggprojekt, säger bygglovschef Vesna Kranjec.

Det betyder även att det är stor belastning på bygglovsavdelningen just nu. Alla handläggare jobbar så snabbt som möjligt men en del invånare kommer tyvärr att få vänta på besked om bygglov.

– Vi håller just nu på att rekrytera fler medarbetare för att hitta balans. Vi fokuserar på handläggning av lovärenden och det kan ta lite längre tid att komma i kontakt med oss, säger Vesna Kranjec.

Målet är att alla som söker bygglov ska få besked så fort som möjligt.

På våra sidor Bygga, bo och miljö på vasteras.se finns mer information om bygglov, bygglovsprocessen och vad man ska tänka på om man går i byggtankar. Till exempel är det viktigt att vid ansökan skicka in alla handlingar som krävs för att ärendet ska kunna behandlas. Läs mer här.

Mer information: Kontaktcenter, 021- 39 00 00.

Vesna Kranjec, bygglovschef, 076-569 05 46.

Lotta Lindstam, stadsbyggnadsdirektör, 076- 569 04 31.

Lars Kallsäby, byggnadsnämndens ordförande, 021-39 29 50.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås