Nyhet -
Nytt didaktikcentrum i Västerås
Västerås didaktikcentrum ligger i Bäckbyhuset i Västerås. Utbildningen till grundlärare med inriktning fritidshem genomförs där på fredagarna, på de så kallade Campusdagarna, genom digitala föreläsningar och seminarier från Linköpings universitet. Nu under hösten deltar nitton studenter i utbildningen vid Västerås didaktikcentrum.
- I och med den låga lärarbehörigheten i fritidshemmen i Västerås och även nationellt så är det av vikt att vi försöker dra vårt strå till stacken för att förebygga lärarbristen. Fritidshemmen med sin undervisning ska ju komplettera elevernas utbildning och på sikt bidra till ökad måluppfyllelse. Legitimationskravet innebär att det är läraren i fritidshemmet som ska ha ansvaret för fritidshemmets undervisning. För att fritidshemmet ska kunna erbjuda en undervisning med hög kvalitet så behöver vi ha utbildade lärare i fritidshem som grundar sitt uppdrag och sin undervisning på vetenskapliga teorier, aktuell forskning och beprövad erfarenhet förklarar Magnus Pettersson utvecklare på barn- och utbildningsförvaltningen.
Erfarenhetsbaserad utbildning
För att bli antagen behöver de sökande ha en dokumenterad yrkeserfarenhet motsvarande heltid inom pedagogisk verksamhet efter den 1 juli 1998, varav minst två år ska vara sammanhängande på minst halvtid i fritidshem. Utöver det behöver deltagarna också ha grundläggande behörighet på grundnivå samt Naturkunskap 1b eller 1a1 och 1a2 samt Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2 samt Engelska 6.
Nästa utbildning startar hösten 2025
Hösten 2025 finns det möjlighet för nya studerande att utbilda sig till grundlärare med inriktning fritidshem. Ansökningsperioden för den omgången är 15 mars till 15 april 2025 och ansökan skickas in via https://www.antagning.se/se/start. Campusdag för den gruppen kommer att vara onsdagar.
Kontakt för att komma på besök och mer information
Om du vill komma på besök till Västerås didaktikcentrum är du välkommen att kontakta Magnus Pettersson, utvecklare inom barn- och utbildningsförvaltningen.
Magnus Pettersson
E-post: magnus.pettersson@vasteras.se
Telefon: 021- 39 41 80