Gå direkt till innehåll
Framgångsrika unga forskare på Rudbeckianska gymnasiet

Nyhet -

Framgångsrika unga forskare på Rudbeckianska gymnasiet

Nyligen avgjordes finalen av Unga Forskare i Stockholm. I finalen tog James Janani och Frida Cronqvist storslam och vann tre stora priser för sitt bidrag – projektet WaterPhoria. Projektet vann dels Tekniska museets vänners teknikpris för innovation och samhälllsnytta, där priset bestod av en summa pengar. WaterPhoria vann även Riksutställningarnas Uppdrag, där priset var en resa till Brasilien. Sist men inte minst vann Waterphoria en finalplats till världsutställningen International Sustainable World (Energy, Engineering and Environment) Project Olympad (I-SWEEP), som går av stapeln i Houston.

- Det känns helt otroligt att vi vann. För oss var det en jättestor upplevelse bara att delta i finalen. Vi hoppas att fler ungdomar nu upptäcker Unga Forskare och deltar, för det går att komma långt om man försöker, säger James Janani.

James och Frida beskriver projektet WaterPhoria så här:

”Ett av de största problemen i världen är avsaknaden av rent vatten och det är faktiskt så att det dör fler barn på grund av vattenbrist än i krig och dylikt. Ofta hänvisas vi att köpa flaskvatten när vi är utomlands, och i många länder finns det inget rent vatten alls att dricka. Dessa länder är ofta solrika och vi försökte därför uppfinna ett system som skulle kunna utnyttja solenergin som finns men även utnyttja att många av dessa länder faktiskt har mängder av saltvatten som de inte kan dricka.
 
Vi uppfann ett system som bygger på att havsvatten (saltvatten) först filtreras, sedan destilleras och därefter utsätts för ultraviolett strålning. Hela förloppet styrs av ett styrsystem som inte kräver någon mer energikälla än solen själv. Kostnaden för bygget av systemet är dagsläget högt men med hjälpande kunniga människor kan systemet utvecklas och optimeras vilket på sikt kan ge lägre totalkostnad för systemet. Dock måste det noteras att systemet beräknas kunna fungera i över 30 år innan det behöver bytas, så detta system är en investering som inte behöver bytas lika ofta som liknande system på marknaden.

Vi har från början haft en grundidé om hur man kan rena havsvatten med hjälp av solen, och denna idé har sedan förändras en hel del med tiden på grund av de ekonomiska och materiella resurser som vi saknade. Framtidsplanerna är att på lång sikt skapa ett liknande system i större skala som kan bidra med rent vatten till byar i fattiga solrika länder.”


För mer information, kontakta gärna James Janani, 070-790 80 11.


Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås