Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Arkitekter tävlar om Sätra i Västerås

Vilken gestaltning tar morgondagens hållbara boende? Västerås stad har bjudit in intresserade arkitektkontor att lämna förslag i en markanvisningstävlan för bostäder i nya stadsdelen Sätra i Västerås för framtidens behov, form och funktion. På vasteras.se/sätra kan västeråsarna tycka till om förslagen fram till den 30 november.

Just nu utvecklar vi Sätra, Västerås nya hållbara stadsdel, med drygt 2 000 bostäder i nära anslutning till Erikslunds handelsområde. I Sätra sker mötet mellan natur och stad, människor och generationer, återbruk och innovationer. Den röda tråden är att Sätra ska vara en hållbar och klimatanpassad stadsdel. En lika hållbar stadsdel som attraktiv för arkitekter och byggaktörer att skapa boende för framtida generationers Sätrabor.

Grön och skön blandning

Under sommaren har Västerås stad bjudit in intresserade arkitektkontor att gestalta sin vision av morgondagens bostadshus med innovativa lösningar för Sätras ”Lott 3”: byggrätter för flerbostadshus och radhus/kedjehus. Här finns möjlighet till en lika grön som skön blandning av lägenhetshus, kedjehus och radhus med odling på gården.

”Stort intresse”

­­-Intresset för att gestalta byggnaderna i det framtida Sätra har varit stort, vilket gläder oss. Att göra en markanvisningstävling för arkitektkontor är ovanligt, och vi har fått in förslag av hög kvalitet med höga ambitioner för hållbart byggande och hållbart boende. Det innebär att Sätra är attraktivt och intressant inte bara för boende utan även arkitektbranschen, säger Ulf Edvardsson, projektchef på Västerås stad.

Sedan den 19 augusti ligger de arkitektritade förslagen hos en utvärderingsgrupp som bedömer och bereder. Hur utser då Västerås stad det vinnande bidraget?

-Den samlade bilden från enkäten där västeråsarna får tycka till om förslagen väger vi in bedömningen tillsammans med Västerås stads egen utvärdering. Vi planerar att presentera vilket arkitektkontor som blir tilldelad markanvisningen i januari 2023, säger Ulf Edvardsson.

Här är förslagen: Vilket förslag i Sätra tycker du mest om?

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås