Gå direkt till innehåll

Nyhet -

26 miljoner i bidrag till ombyggnad av vägar

Västerås stad har fått 26 miljoner kronor i statsbidrag från Trafikverket för att bygga om vägar i Västerås för att skapa en hållbar stadsmiljö.

Den totala investeringskostnaden är 56 miljoner kronor och Trafikverkets beslut innebär att Västerås stad får halva kostnaden betald.

- Det är fantastiskt roligt att vi tillsammans med Trafikverket kan göra dessa satsningar på en infrastruktur som skapar en hållbar stadsmiljö för västeråsarna.

Det säger Jazmin Pettersson, ordförande i tekniska nämnden, i en kommentar.

De beviljade projekten är följande:

Kopparbergsvägen (Östra Ringvägen – Knutsgatan)

Ny utformning av gatan gör det möjligt med dubbelriktad busstrafik. Det innebär att servicelinje 12 kan trafikera Herrgärdets vårdcentral, äldreboende, kyrkogård med mera. Gatuinvesteringen är en del av stadsutvecklingsprojektet längs Kopparberbergsvägen i anslutning till kvarteren Hulte och Högne som planläggs för nya bostäder och parkeringshus. Kopparbergsvägen utgör en viktig angöring till Västerås city men i och med detta projekt kommer gatumiljön, utöver förbättringen för kollektivtrafiken, att utvecklas och få en mer stadsmässig utformning med förbättrade förutsättningar för fotgängare och cyklister.

Enligt preliminär tidplan sker ombyggnaden under 2017. 

Välljärnsgatan genom Bäckby centrum

Välljärnsgatan förlängs och kopplas ihop med Smältverksgatan. Det möjliggör en ny, genare linjesträckning för busstrafiken och en ny central hållplats för Bäckby centrum. Linjesträckningen blir även bekvämare för resenärerna då det blir färre svängar. Sträckan trafikeras idag av stadslinje 1 som är stadens mest trafikerade linje (7-min trafik i högtrafik) och den linje som har högst antal resande. Även servicelinje 11 trafikerar hållplatsen. Hållplats Bäckby centrum är en av Västerås mest nyttjade hållplatser. Bäckby centrum är en knutpunkt för stadsdelen, med bland annat service, handel och fritidsaktiviteter. En förbättring av hållplatsen och dess anslutningar ökar kollektivtrafikens status, tillgänglighet och attraktivitet och kan även bidra till att öka tryggheten i området. En restidsvinst på någon minut genom rak och tydlig körväg för bussen ger positiva effekter längs med hela linjesträckningen.

Enligt den preliminära tidplanen sker ombyggnaden under 2018. 

Pilgatan (Björnövägen – Retortgatan, inkl. korsningen Pilgatan/Malmabergsgatan/Björnövägen)

Ombyggnationen av Pilgatan mellan Björnövägen och Retortgatan är en viktig del av stadens kommande satsningar på att utveckla stadsmiljön i Ängsgärdet med nya bostäder och verksamheter i ett mycket citynära läge. Sträckan trafikeras idag av stadslinje 1. I dag ligger stadens bussdepå på Retortgatan i anslutning till Pilgatan, vilket innebär i princip att alla stadens bussar passerar sträckan dagligen. En förbättring av kvaliteten och framkomligheten på Pilgatans innebär en förbättring för trafikeringen med linje 1, men också för stadens samtliga bussar.

Enligt den preliminära tidplanen sker ombyggnad under 2018-2019. 

Trimningsåtgärder för en bättre kollektivtrafik

1. På hållplatser med mycket trafik blir det ofta spårbildning med traditionell asfalt. Staden vill nu prova annan dyrare typ av beläggning för att möjliggöra ökad hållbarhet och därmed minskat underhållsbehov.

2. Bygga om och förlänga två fickhållplatser för att öka effektiviteten då bussarna har svårt att komma iväg i rusningstrafik. På de aktuella platserna är hastighetsbegränsningen 60 km i timmen.

Enligt den preliminära tidplanen sker ombyggnad under 2017 och 2018. 

Motprestationer

Som en del i satsningen på hållbara stadsmiljöer förbinder sig Västerås stad att arbeta med ett antal motprestationer för att vi får ett ekonomiskt stöd från Trafikverket. Bland dessa finns bland andra:

Västerås stad har antagit ett bostadsförsörjningsprogram med riktlinjer 2014-2017. Ett av målen är att färdigställa 1000 lägenheter per år.

Utbyggnad av gång- och cykelvägar och kollektivtrafik utöver det som medfinansiering söks för.

Felande belysningslänkar respektive felande länkar med mera i gång- och cykelvägnätet åtgärdas (9 mnkr/år).

Hastighetssäkring av gång- och cykelpassager (3 mnkr/år).

Utbyte av belysning i bostadsområden (väg + gång- och cykelvägar respektive på trafikleder (5 mnkr/år).

Tillgänglighets- och trygghetsåtgärder (ca 2 mnkr/år)

Upprustning av hållplatser inklusive tillgänglighetsanpassning (1 mnkr/år)

Underhållsbeläggning (minst 5 mnkr/år)

Utformning av och hastighet på gator i staden anpassade för gående, cyklister och kollektivtrafik.

 

För mer information

Jazmin Pettersson
Ordförande
Tekniska nämnden

073-837 24 10

Ämnen

Regioner

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås