Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Västerås i final för att bli årets klimatstad

Eskilstuna, Göteborg och Västerås har valts ut till finalister bland fjorton städer i Sverige och går vidare i WWFs klimatutmaning Earth Hour City Challenge 2015. Den 17 mars utses årets svenska klimatstad.

– Hur vi bor, transporterar oss och konsumerar har en stark negativ påverkan på vår planet. Städerna kan bidra till att vända den ohållbara trenden genom att investera i klimatsmarta och innovativa lösningar. Finalisternas engagemang är otroligt viktigt och inspirerande och vi önskar dem lycka till i utmaningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Alla finalister får genomföra kampanjen We love cities från den 26 januari till den 28 mars (samma dag som Earth Hour inträffar). För att vinna måste Västerås få in röster och förslag på hur staden kan bli bättre. Kampanjen handlar mycket om klimatet men också om stolthet och kärlek gentemot sin stad och dess invånare.

– Vi är otroligt glada och stolta över att vi har blivit finalister i WWFs tävling. Det är ett kvitto på att vi gör rätt saker. Nu hoppas vi på ett helhjärtat engagemang kring kampanjen We Love Västerås och att vi får in förslag på hur vi kan förbättra staden, säger Anders Teljebäck kommunstyrelsens ordförande Västerås stad.

Stadsutmaningen Earth Hour City Challenge startades av WWF i Sverige 2011 och har sedan spridits globalt. Idén är att sprida lösningar för hållbar stadsutveckling. Förra årets svenska klimatstad blev Stockholm, global vinnare blev Kapstaden i Sydafrika. Globalt går nu 44 städer från 16 länder vidare till finalen i stadsutmaningen. De satsar på allt från lokal solenergiproduktion och klimatsmart kollektivtrafik till gröna klimatobligationer för att finansiera sin omställning.

Man röstar genom att besöka hemsidan welovecities.org/vasteras eller genom att hashtagga inlägg i sociala medier med #welovevästerås.

Årets svenska finalister är:

Västerås vars mål är att minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent till 2050. Arbetet backas upp med en handlingsplan för transporter, energi, mat och konsumtion. Västerås har gjort stora framsteg till exempel genom att utveckla Nordens största solcellspark, förbättra cykelmöjligheterna och satsa på biogasproduktion som ska spara 400 000 ton koldioxidutsläpp per år.

Eskilstuna som siktar på att bli koldioxidneutral stad 2020. Alla stadens anställda och politiker utbildas i klimat- och hållbarhetsfrågor. Förutom att arbeta för effektiva transporter, minskat avfall och förnybar energi har Eskilstuna gått i bräschen för den största kommunala vindkraftverksupphandlingen i Sverige. Kommunen har också målet att minska energikonsumtionen med 30 procent.

Göteborg vars mål är att minska de konsumtionsbaserade koldioxidutsläppen från 8 till 3,5 ton per capita till 2035 bland annat genom att uppmuntra invånarna att resa klimatsmart. Staden satsar också inom byggnads- och industrisektorn och samarbetar med näringslivet och andra städer kring innovationer. Göteborg var först ut med att ge ut gröna obligationer för att finansiera många av stadens hållbarhetssatsningar.

För mer information
Anna Jungmarker,
klimatstrateg Västerås stad för frågor om Västerås klimatarbete,
021-39 23 97
Maria Maandi Wallin,
kommunikatör Västerås stad, för frågor om kampanjen We love Västerås, 021-39 31 04
Carina Borgström-Hansson
, expert och ansvarig för WWFs klimatutmaning Earth Hour City Challenge WWF, 0708-855 185

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås