Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Varning för farliga leksaker

Västerås stads konsumentjuridiska rådgivare vill varna för farliga leksaker som säljs på marknader. Konsumenter uppmanas vara uppmärksam så man inte köper farliga eller förbjudna leksaker till barnen.

– Det är viktigt att man som förälder är medveten om att inte alla leksaker som säljs är kontrollerade. Att det fortfarande är ett problem beror till viss del på okunskap om produkterna och reglerna för leksaker, både hos knallar och arrangörer säger Cecilia Collin, konsumentjuridisk rådgivare i Västerås stad.

Små barn undersöker ofta leksaker med munnen. Därför är det viktigt kontrollera att det inte lossnar smådelar från leksaken som barnet kan svälja. Man bör inte ge barn små bollar eftersom de kan lägga sig som ett lock och täppa till luftvägarna. Starka magneter är mycket farliga om barnet råkar svälja en. Hamnar de i magen tillsammans med ett annat magnetiskt föremål kan de orsaka allvarliga mag- och tarmskador när de dras till varandra. Även leksaker med sugkoppspilar kan vara farliga, sugkoppen kan lossna från pilen och kan orsaka kvävning. Leksaker som är förbjudna att sälja är air-guns av alla typer, ”vapen” som det går att skjuta något ur. Serpentinspray och doftspray av alla sorter, ”vattenjojo” och fågelvisslor.

– Kontrollerna som vi gör på marknader är viktiga. Vi informerar om regler och kontrollerar också vilka leksaker som säljs. Därför granskar vi utbudet i årets Cityfestival och har gjort så i Västerås under flera års tid, säger Cecilia Collin.

Förutom säkerhetsaspekten kring farliga och förbjudna leksaker har Konsumentjuridisk rådgivning tagit fram en skylt som knallarna på Cityfestivalen ska använda vid sina stånd. På skylten ska det framgå knallens namn och kontaktuppgifter så att man som konsument vet vem man handlar av.

De två branschorganisationerna Torg- och marknadshandlarnas ekonomiska förening Tomer och Marknadsarrangörernas förbund MAF samarbetar med myndigheter som Konsumentverket, bland att med att förbättra informationen till knallarna.

För mer information

Cecilia Collin, konsumentjuridisk rådgivare, 021-39 17 22

Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås