Följ Västerås stad

Västerås – Sveriges mest cykelvänliga kommun

Pressmeddelande   •   Maj 06, 2013 12:01 CEST

Västerås är Sveriges mest cykelvänliga kommun, tätt följd av Umeå. Det visar en stor undersökning som presenteras idag av Cykelfrämjandet och försäkringsbolaget If.

I en undersökning med drygt 4 700 cyklister har Sveriges kommuner rankats utifrån hur cykelvänliga cyklisterna tycker att de är. Resultatet visar att variationerna i landet är stora. Västerås hamnar i topp, tätt följd av Umeå. Örebro och Malmö kommer också högt på listan.

– Det blir stora skillnader när cyklisterna sätter betyg på sin kommun. Geografi och klimat har naturligtvis betydelse, men undersökningen visar att i en del kommuner satsas det mer på cykelvägar och annat som främjar cykling. När allt fler väljer att ta cykeln, något som gynnar både folkhälsan och miljön, måste också kommunerna ta ansvar och anpassa infrastrukturen, säger Anders Drougge, ordförande för Cykelfrämjandets riksorganisation.

45 procent av den vuxna befolkningen cyklar minst en gång i veckan under den snöfria tiden på året. 17 procent cyklar varje dag.

– Kommunerna har mycket att vinna på att skapa en trafikmiljö som tar hänsyn till cyklisterna. Genom att bygga och planera underhåll för säker cykling så uppmuntras fler att välja cykeln som transportmedel. Då minskar trängseln i trafiken och med bättre cykelvägar kan vi även få ner olycksriskerna, säger Iréne Isaksson-Hellman, trafikforskare på If.


För mer information:
Carin Lidman (S), ordförande i tekniska nämnden, 021-39 12 61

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad