Gå direkt till innehåll
Foto: Pia Nordlander, bildN
Foto: Pia Nordlander, bildN

Pressmeddelande -

Västerås stadsbibliotek inviger unik permanent utställning

Stiftsbiblioteket i Västerås firar 700 år. Som en del av Västerås jubileumsår 2017 inviger Västerås stadsbibliotek sin nya permanenta utställning­ –­ Raritetskabinettet. För första gången ställs flera unika föremål ur Stiftsbibliotekets samling ut för allmänheten.

Invigningen är öppen för allmänheten och hålls onsdagen den 24 maj 13:00–13:30 på Huvudbibliotekets fackavdelning, övre plan. Adressen är Biskopsgatan 2 i Västerås.

Under invigningen framför en ensemble ur Västerås domkyrkas motettkör musik ur Graduale Arosiensis,från Stiftsbibliotekets äldre musikalier. Ett utmärkt tillfälle att lyssna till musik som skrevs och komponerades för mer än 500 år sedan. Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande, invigningstalar och förklarar utställningen öppen.

Pia Letalick, bibliotekarie på Stiftbiblioteket, finns under invigningsdagen på plats för att berätta mer om Stiftsbibliotekets böcker och handskrifter och deras historia, samt hur de hamnat på Stiftsbiblioteket i Västerås. Detta ger ett ypperligt tillfälle för besökarna att ställa sina frågor direkt till Pia.

En av samlingens rariteter som ställs ut är Den Heliga Birgittas Uppenbarelser på latin, tryckt i Lübeck 1492 (Samma år som Columbus för första gången begav sig iväg över Atlanten.) Av utgåvans kvarvarande 40 exemplar återfinns två i Västerås Stiftsbibliotek.

För mer information
Pia Letalick, stiftsbibliotekarie, Västerås stadsbibliotek, 021-39 46 46
pia.carina.letalick.rinaldi@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås