Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Västerås stad köper fler utsläppsrätter för årets Power Meet

Västerås stad har köpt utsläppsrätter motsvarande 74 ton koldioxid för att kompensera för de avgaser som kommer att släppas ut under Power Meet.

- Genom att att klimatkompensera ett världsevenemang som Power Meet visar Västerås stad att vi tar miljöfrågorna på allvar, säger kommunalrådet Andreas Porswald (MP)

Det blir tredje året i rad som Västerås stad klimatkompenserar för Power Meet. Förra året köpte staden utsläppsrätter motsvarande 44 ton koldioxid. I år kompenserar Västerås stad för74 ton koldioxid vilket motsvarar ungefär de avgaser som 33000 bensindrivna bilar släpper ut på en mil. Kostnaden blir 20000 kronor.

EU har infört handel med utsläppsrätter som ett sätt att begränsa utsläpp av koldioxid. För att få förbränna olja, kol eller naturgas måste man ha utsläppsrätt och varje företag har ett begränsat antal utsläppsrätter. Genom att köpa utsläppsrätter från Naturskyddsföreningen, som Västerås stad gör i samband med Power Meet, bidrar man till minskade utsläpp eftersom dessa utsläppsrätter inte kan användas av industrin. Resultatet blir att den totala mängden utsläpp från den europeiska industrin minskar.

Klimatkompenseringen av Power Meet är en del i Västerås stads miljö- och klimatarbete.

- Likaväl som Västerås stad klimatkompenserar för alla flygresor för de anställda så är det viktigt att kompensera för de utsläpp som våra bilburna gäster släpper ut, säger Andreas Porswald.

 

Mer information:

Andreas Porswald, kommunalråd(MP), 076-569 02 41

Åsa Lindén, informatör, stadsledningskontoret, 021-39 11 26

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås