Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Västerås stad är Årets förebyggande kommun

Västerås stad har för andra gången tilldelats priset Årets förebyggande kommun av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Priset offentliggjordes vid en digital ceremoni på fredagsförmiddagen.

- Jag är otroligt glad och stolt över att vi har fått det här priset! Det visar att vi är på rätt väg för att förhindra att barn och unga hamnar i missbruk av alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Priset Årets förebyggande kommun går till en kommun som på ett föredömligt och framgångsrikt sätt har tagit initiativ till, inspirerat, implementerat, drivit eller förvaltat ett ANDT-förebyggande arbete lokalt. Västerås stad tilldelades priset för första gången 2011.

Utbildning på export

I Västerås stad är det Ammi Karlsson Pye som är samordnare för det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel.

- Det är så kul att vi har fått det här priset! Jag var projektledare när vi tog fram utbildningen ANDTcoach, och att den nu har spridits till andra kommuner är förstås jätteroligt! ANDT-coacher stärker det förebyggande arbetet på stadens skolor, fritidsgårdar, familjecentrum och inom socialtjänsten, men också i civilsamhället, förklarar Ammi Karlsson Pye.

Utbildningen ANDTcoach ger ökad kunskap och fakta om bland annat cannabis och kan på så sätt hjälpa till att sprida den senaste forskningen och vetenskapen till personal, barn och ungdomar.

- I Västerås finns ett gott samarbete med andra förebyggande aktörer och vi arrangerar föreläsningar, politikerdebatter och har årligen en ljusmanifestation, till minne av dem som har gått bort på grund av droger, berättar Ammi Karlsson Pye.

CAN tilldelar priset ”Årets förebyggande kommun” en kommun som uppnår höga poäng i det så kallade Preventionsindex. Preventionsindex omfattar faktorer som policy och struktur, samverkan och genomförande av insatser för att minska tillgång och efterfrågan. Särskild vikt för detta pris läggs vid kvaliteten på kommunens policy för alkohol- och drogförebyggande arbete.

Motiveringen

CAN:s motivering till att ge Västerås stad priset Årets förebyggande kommun 2020:

Västerås kommun har på ett föredömligt och framgångsrikt sätt tagit initiativ till, implementerat, drivit och förvaltat ett framgångsrikt ANDT-arbete. Kommunen har även inspirerat andra att utveckla liknande arbetssätt.

Västerås har i samverkan med IRIS-verksamheten och polisen utformat en två dagars-utbildning inom det som kallas ANDTcoach-metoden. Västerås har på ett föredömligt sätt spridit metoden vilket har gjort att ett flertal andra kommuner har visat intresse för arbetet med ANDT-coachutbildningen.

Västerås har ett väl utvecklat samarbete med den ideella sektorn som ofta utmynnar direkt i konkreta handlingar och samarbeten.

För mer information, kontakta:

Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande, Västerås stad

070-320 41 61, viktoria.skure.eriksson@vasteras.se

Ammi Karlsson Pye, samordnare ANDTS prevention, Förebyggarcentrum, kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, Västerås stad

021-39 78 51, Ammi.karlsson.pye@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås