Gå direkt till innehåll
Västerås, planeten och framtiden

Pressmeddelande -

Västerås, planeten och framtiden

Vilka framgångar och utmaningar möter Västerås i arbetet med hållbar stadsutveckling? Västerås 2030 - hur ser ungdomarnas framtidsbild ut av vår stad och vilka frågor och råd har de till experter och beslutsfattare?

Media välkomnas att närvara vid Rådslag om hållbar stadsutveckling den 11 mars.
Världsnaturfonden WWF och Västerås stad genomför ett rådslag om den hållbara staden med inbjudna aktörer, Västerås beslutsfattare, skolungdomar och en intresserad allmänhet. Evenemanget sker som en del i utmaningen Earth Hour City Challenge, där städer och kommuner får möjlighet att agera förebilder för hållbar utveckling.
– Världens städer står idag för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen. Städerna spelar en nyckelroll när det gäller att ställa om till 100 procent förnybar och hållbar energi. I WWFs klimatutmaning Earth Hour City Challenge har Västerås på ett imponerande sätt visat hur man jobbar med hållbar utveckling. Med en turné i Sverige vill vi uppmärksamma städernas stora möjligheter att hitta lösningar som minskar vårt fotavtryck, ger ökad livskvalitet och engagerar människor, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.
Elever från Apalbyskolan, S:t Ilians skola, Rudbeckianska gymnasiet och Wijkmanska gymnasiet har under vintern arbetat fram sin framtidsbild av Vår stad 2030 ur ett hållbarhetsperspektiv. Deras arbete kommer att presenteras under intressanta former under rådslaget.
– Det är dagens ungdomar som är framtidens vuxna och det är mycket viktigt att få ta del av deras reflektioner kring hur Västerås på ett hållbart sätt ska utvecklas mot Vision 2026 – staden utan gränser. Jag ser fram emot dagen väldigt mycket, säger Marlene Tamlin (MP), Kommunalråd och ordförande i Miljö- och konsumentnämnden.
Dagen bjuder också på intresseväckande inspel om hållbar stadsutveckling och strategier för hållbar utveckling av Sabina Andrén, Världsnaturfonden WWF, professor Carl-Johan Engström, Global utmaning och Marlene Tamlin Västerås stad. Allt under ledning av moderator Peter Örn, tidigare ordförande i regeringens Delegation för hållbara städer.

När: 11 mars, 11-16 (inleds med mingel, utställning och lunch)
Plats: CuLTUREN, Sintervägen 6, Västerås

För mer information: http://www.vasteras.se/omvasteras/Sidor/radslagomhallbarstadsutveckling.aspx

Kontakt: Anna Jungmarker, klimatstrateg, Västerås stad 021-39 23 97
Emelie Kärre, Världsnaturfonden WWF, 08-546 57 548


Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås