Gå direkt till innehåll
Västerås Kulturnatt 2021 - en digital upplevelse

Pressmeddelande -

Västerås Kulturnatt 2021 - en digital upplevelse

Årets Kulturnatt går av stapeln på lördag den 18 september med start 15.00 och kommer att ske digitalt. Sedan Västerås Kulturnatt började arrangeras år 1990 har evenemanget varit en stor folkfest på gator och torg i Västerås centrum där publiken får möta stadens fantastiska kulturliv. Men på grund av pågående pandemi blir 2021 års kulturnatt en digital upplevelse där besökaren deltar via sin dator, mobil eller surfplatta.

- Vi ville vara säkra på att kunna erbjuda västeråsarna en kulturnatt oavsett pandemiläge och valde därför att även i år planera och genomföra ett digitalt evenemang, säger Karin Engelholm, samordnare för Västerås Kulturnatt. I år har hela stadens kulturliv bjudits in att medverka och tillsammans med arrangörerna har vi fått ihop ett spännande program som vi är glada att kunna bjuda in västeråsarna att ta del av den 18 september!

Programmet kommer att finnas på Kulturnattens webbplats
På Kulturnattens webbplats www.vasteraskulturnatt.se finns fliken Kulturnatten PLAY. Där kommer besökaren att kunna hitta alla eftermiddagens och kvällens programpunkter. Därifrån klickar man sig vidare till respektive arrangörs digitala plattform för att ta del av musik, dans, teater, bild och mycket mer. Vissa evenemang kommer att ske live och andra kommer att finnas tillgängliga för besökaren under hela eftermiddagen och kvällen. Programlänkarna kommer bara att finnas tillgängliga på Kulturnatten PLAY mellan 15.00-24.00 den 18 september.

- Vi släpper programmet redan den 13 september men de digitala länkarna görs tillgängliga först den 18 september 15.00. Då gäller det att ta del av det som erbjuds under lördagskvällen, precis som det skulle varit under en fysisk kulturnatt, säger Karin Engelholm.

Ett program med något för alla
Det kommer att finnas något för alla att ta del av. För barn, unga och vuxna kommer till exempel 4:e teatern bjuda på föreställningar under kvällen. Västmanlands Länsmuseums utställning Hållbara rum ger hållbara tips där besökaren exempelvis får lära sig hur man kan göra smycken av gamla vinylskivor och Västerås kulturskola håller en live-lektion i teater och musikal. Det finns även möjlighet att exempelvis gå en digital rundvandring på Viksängs bibliotek och uppleva monoton improvisation med trummor och elbas i en konsert arrangerad av Nya perspektiv.

En chans att lära känna några av 2021 års kulturstipendiater
Under kvällen får Kulturnattens besökare också chansen att lära känna några av 2021 års kulturstipendiater lite bättre. Hanna Blomberg, stipendiat i musik, bjuder på en konsert hon valt att kalla Hemstad. Cassandra Arnmark, stipendiat i dans, kommer att framträder i en dansföreställning med titeln Untangle Tangled Mind. Dessutom deltar stipendiaterna i konst, attributmakaren och klipparen Anna Häggström och den grafiske formgivaren Simon Nilsson, i ett digitalt samtal. Besökarna kommer även att kunna streama Anna Häggströms konstfilm Frigående kvinnor inomhus under kvällen.

- Västerås är en fantastisk kulturstad med både spets och bredd. Kulturnatten är ett tillfälle att i koncentrerad form ta del av några av alla verksamheter som sker varje dag i vår stad. Varmt välkomna till 2021 års digitala kulturnatt! säger Markus Lindgren, MP, kulturnämndens ordförande.


Kontaktperson
Karin Engelholm, samordnare kultur och civilsamhälle
Telefon: 021 – 39 16 88, karin.engelholm@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås