Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Västerås fortsätter klättra bland landets bästa idrottskommuner

I veckan presenterade Sport & Affärer 2016 års lista på Sveriges främsta idrottskommuner. Västerås hamnar på sjunde plats vilket är en förbättring mot förra årets åttondeplats.

- Jag är både stolt och glad att vi tagit oss upp ett pinnhål i en stenhård konkurrens. Det är ett gott betyg på kultur- idrotts- och fritidsförvaltningens idoga arbete. Idrotten står inför stora utmaningar där integration och folkhälsa är nyckelord. Tillsammans med föreningslivet skall vi göra en bra idrottsstad bättre. Västerås är idrottsstaden, säger Hans Stergel, ordförande i nämnden för idrott och friluftsliv.

Motiveringen som ger Västerås en sjundeplats

Sport och Affärer motiverar sjundeplatsen såhär: 

 • Västerås har en bra handlingsplan för idrotten i Västerås fram till 2022. 
 • Arbetar aktivt med att skapa fritidsaktiviteter inom socioekonomiskt utsatta områden och inom Rocklundaområdet (2 miljoner besökare per år). 
 • Fokuserar på ”pröva på” aktiviteter och aktiviteter i befintliga idrottsföreningar. 
 • Satsar på spontanidrott. 
 •  Genomförde Olympic Day för ungdomar 2016. 
 • Särskild utbildning av idrottsledare för motionsidrott + 65. 
 • Total breddsatsning på ungdomar och ensamstående flyktingar 26 mkr för 2016. 
 • Bra träningsytor för ungdomsidrott. 
 • Stark elitidrottskommun med bra destinationsmarknadsföring av lag och enskilda idrottspersoner. 
 • Fördelar ca 2 mkr per år till elitidrotten, dessutom fördelas 3 mkr till de elitföreningar som verkar inom Rocklundaområdet. 
 • Har en eventstrategi utan prioriterade typer av event. Satsar på ungdomscuper. Stark utbildningsort med ett av Sveriges största idrottsgymnasier.

- Det är mycket glädjande att Västerås under de senaste 4 åren har avancerat från plats 22 till plats 7 i rankingen av Årets idrottskommun. Det är ett gott betyg till alla våra idrottsföreningar som gör ett fantastiskt arbete. Utan dem hade detta inte varit möjligt! Det är även ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete utifrån Handlingsplan idrott ger resultat säger Stefan Brandberg, idrottschef.

Det är tionde året i rad som Sport & Affärer utser årets främsta idrottskommuner. På första plats kommer Karlstad, följt av Stockholm och Linköping.

För mer information

Hans Stergel, ordförande i nämnden för idrott och friluftsliv
Telefon: 076-200 79 20

Stefan Brandberg, idrottschef kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen
Telefon: 021-39 15 12

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås