Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Västerås är Nordens näst bästa bredbandskommun

Västerås stad kommer på andra plats i Norden i Telenors ranking av hur bra kommunerna är på att erbjuda bredbandsmöjligheter till sina invånare. Och vi kommer på första plats i Sverige på området digitala tjänster.

Rapporten Nordiskt bredbandsindex omfattar de 43 största kommunerna i Sverige, Norge och Danmark och mäter hur väl de stöder bredbandsutbyggnaden fast och mobilt samt i vilken mån de erbjuder digitala tjänster till sina invånare.

Västerås kommer på andra plats i den totala rankingen. På första plats hamnar Linköping och på tredje plats Kristiansand i Norge.

– För att kunna erbjuda bra service och utveckla vår verksamhet är den digitala infrastrukturen en förutsättning. Genom att underlätta för de operatörer som vill bygga i kommunen skapas goda villkor för stadens digitala tjänsteutbud, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är hedrande för mig att tillsammans med ansvariga tjänstemän få ta emot priset för näst bästa bredbandskommun. Jag har både som oppositionsråd och nu som kommunalråd drivit dessa frågor mycket hårt inte minst att få till en bredbandsutbyggnad på landsbygden, säger Lars Kallsäby (C), kommunalråd.

Västerås stad har som mål att antalet välfärdstjänster som erbjuds via bredband ska ha ökat till år 2015.

– Västerås var tidigt ute med bredbandsutbyggnad som skapade förutsättningar för de digitala välfärdstjänster inom vård och omsorg som nu växer fram. Placeringen är glädjande och vi ser den som ett kvitto på att vår bredbandsstrategi skapar nytta för västeråsarna, säger IT-direktör Mikael Lagergren.

På onsdag lanserar Telenor rapporten Nordiskt bredbandsindex i Sverige och i samband med det får Linköping och Västerås ta emot diplom i Stockholm.

Datum och tid: Onsdag 26 november kl 09.30–senast kl 12.00
Plats: Telenor, lokal Hörsalen, Katarinavägen 15, Stockholm,

Program

 • 09.30 Samling och mingel, enklare förtäring
 • 10.00 Välkommen – Mats Lundquist, Telenor, chef för bredband och TV-tjänster
  Anförande – Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)
  Utdelning av diplom till bästa kommunerna
  Presentation av Nordic Broadband City Index – Marit Wetterhus, projektdirektör Nexia
  Paneldiskussion om kommunernas roll för bredbandsutbyggnaden. Moderator Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör IT och Telekomföretagen. Övriga medverkande: Nicklas Liss-Larsson, IT-politiska enheten Näringsdepartementet, Fredrik Eriksson, IT-strateg Linköping, Per Fröling, IT-strateg Västerås, Kajsa Frisell, näringspolitisk expert IT och Telekomföretagen, Kristina Lindbom, Bredbandsforum, Mikael Ek, VD Svenska Stadsnätsföreningen, Jerri Waris, marknadschef Skanova.
 • 12.00 (senast) Avslutning

Rapporten Nordiskt bredbandsindex hittar du under Relaterat material nedan.

För mer information:
Mikael Lagergren, IT-direktör, Västerås stad, mikael.lagergren@vasteras.se, 021-39 11 13
Per Fröling, IT-strateg, Västerås stad, per.froling@vasteras.se, 021-39 31 14, 076-569 04 20

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås