Gå direkt till innehåll
Läsning - En mänsklig rättighet
Läsning - En mänsklig rättighet

Pressmeddelande -

Världsbokdagen på Västerås stadsbibliotek

Världsbokdagen 23 april instiftades av FN-organet Unesco 1995 för att sprida glädje kring böcker och läsning samt för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter samt litteraturens betydelse för att sprida idéer och kunskap för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande.

På Västerås stadsbiblioteks huvudbibliotek uppmärksammas dagen med ett samtal om litteraturens betydelse, skapandet och kreativiteten. Samtalet hålls i Glasrummets gåta kl. 18.00 och leds av Dan Linder, skribent och föreläsare. Medverkar gör även Angelica Öhrn (nominerad till slangbellan 2017 för sin bok Anton och Teitur), Anders Lif och Tomas Öberg. Du får även tips om hur du själv kommer igång med ditt skrivande.

Stadsdelsbiblioteken på Bäckby och Råby har denna dag extraöppet till 17.00 och delar ut gratis böcker till besökarna. Biblioteken i Västerås kommer under Världsbokdagen fyllas med läsfrämjande och inspirerande aktiviteter. Du kan bland annat göra detta:

  • Anta en läsutmaning och ha chans att vinna fina priser.
  • Boktips i massor!
  • ”Besökarnas boktips” invigs på Bäckby och Råby.
  • Fackbiblioteket uppmärksammar världsbokdagen under hela veckan.

Idén till Världsbokdagen kommer ursprungligen från Katalonien i Spanien. Där har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet Sankt Görans dag den 23 april. Detta genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om och få en ros tillbaka.

Välkommen till ditt bibliotek!

Ämnen

Kategorier

Regioner


Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås