Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Välkommen till invigning av Joakim Ojanens nya offentliga konstverk!

Invigningen sker onsdag 19 april klockan 11.30 på ”Kokplattan”, det stora trädäcket vid kajen nära The Steam Hotel, i Kajstaden på Öster Mälarstrand.

Min plats av Joakim Ojanen är en serie skulpturer i brons särskilt skapad för Kajstaden. Sedan installationen av Tidsresenären 2020 har ytterligare fyra konstverk installerats. Tillsammans bildar skulpturserien nu en egen konstpromenad och berättelse - om att växa upp i Västerås och om att vara människa.

Konstnären Joakim Ojanen, Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande i kulturnämnden och Anders Rastin, VD, Mälarstrandens Utvecklings AB med flera deltar vid invigningen. Vi bjuder på något att äta.

Konstprojektet har skett genom samarbete mellan Mälarstrandens Utvecklings AB och Västerås stad.

Om Ojanens skulpturserie i Kajstaden
Joakim Ojanen har arbetat med det konstnärliga gestaltningsuppdraget i Kajstaden sedan hösten 2018. Uppdraget var en platsspecifik skulpturserie och därmed varierar de sammanlagt sju skulpturernas motiv, form, material och skala i relation till platsen. Första skulpturen som installerades var Tidsresenären, hösten 2020. Övriga verk i serien är: Årstiden är vår, 2022 (består av tre skulpturer), En bättre dag, 2023, En sämre dag, 2023 och En ode till Mälaren, 2023

Med det konstnärliga gestaltningsuppdraget för Kajstaden (Östermälarstrand etapp 3) önskar Västerås stad i samarbete med Mälarstrandens Utvecklings AB, MUAB, att lyfta fram den offentliga konsten som en del i ett hållbart samhälle, där konsten förstärker och är en del av vår gestaltade livsmiljö.

Om Kajstaden
Invid Mälarens strand ligger Kajstaden med Västerås nya och populära promenadstråk för våren 2023. Området för tankarna till en europeisk boulevard med trädäck, bänkar och grönska under sommarperioden. Här finns möjlighet att slå sig ner och betrakta utsikten, båtlivet eller stadens skyline med The Steam Hotel nära inpå knuten.

Om Joakim Ojanen
Joakim Ojanen (f. 1985) är uppvuxen i Västerås och tog examen på Konstfack 2014. Han arbetar med teckning, måleri och skulptur. Joakim Ojanens konstnärskap har nått stora framgångar i Sverige och internationellt med bland annat separatutställningar i Japan, Frankrike, Tyskland och USA. Den uppskattade separatutställningen The Part You Throw Away visades på Västerås konstmuseum 2021. Han har även arbetat med ett konstnärligt gestaltningsuppdrag för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus – Östra sjukhuset i Göteborg.


Välkommen även på:
Konstjogg i Kajstaden
Onsdag 19 april klockan 18–19
Vi kommer bland annat att titta på den nyinvigda skulpturserien Min Plats av Joakim Ojanen i Kajstaden, Öster Mälarstrand. OBS! Vi startar utanför The Steam Hotels huvudentré.


Konstpromenad i Kajstaden
Torsdag 20 april klockan 1011.30
Vi kommer bland annat att titta på den nyinvigda skulpturserien Min Plats av Joakim Ojanen i Kajstaden, Öster Mälarstrand. OBS! Vi startar utanför The Steam Hotels huvudentré.


Vid frågor, kontakta:
Linda Wallenberg, processledare offentlig konst, Västerås konstmuseum
Tel: 021-39 80 15
linda.wallenberg@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås