Gå direkt till innehåll
Välkommen till årets Mobilitetsdag med temat: Stadsrum för alla

Pressmeddelande -

Välkommen till årets Mobilitetsdag med temat: Stadsrum för alla

Västerås stad bjuder in till Mobilitetsdagen onsdagen den 18 september vid Fiskartorget. Dagen fokuserar på hållbar mobilitet och årets tema, "Stadsrum för alla". Staden lyfter fram vikten av att resa till fots, med cykel och kollektivtrafik. Evenemanget är en del av Europeiska mobilitetsveckan och bjuder på föreläsningar, prova-på-aktiviteter och inslag för hela familjen.

Syftet med Mobilitetsdagen är att uppmuntra till alternativa transportlösningar och visa på fördelarna med att använda kollektivtrafik, cykel eller att gå i stället för att använda bil. Genom att välja dessa alternativ kan vi minska trafikträngsel, sänka bilberoendet och minska behovet av parkeringsutrymmen. Enligt stadens Trafikplan prioriteras dessa transportsätt i planeringen för att skapa säkra och tillgängliga gator för alla invånare.

Mobilitetsdagen är en del av Europeiska mobilitetsveckan, och årets tema är ”Stadsrum för alla”. Målet är att skapa utrymme för människor och olika sätt att resa, vilket leder till säkrare vägar, mindre buller, renare luft och förbättrad livskvalitet för alla invånare.

Välkommen att delta på Mobilitetsdagen onsdagen den 18 september klockan 12.00–18.00, vid Fiskartorget.

Under dagen kommer bland annat representanter från Västerås stad, Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF och Mälarenergi finnas på plats för att informera om hållbart resande. Även VL är på plats tillsammans med Svealandstrafiken för att visa upp en flexbuss och låta barn köra mini-elbussar.

Dagen bjuder på en rad aktiviteter. Testa elsparkcykel, och upplev hur smidigt du kan ta dig fram på cykel- och gångbanor med bara ett knapptryck. Eller testa en elassisterad lastcykel med smarta funktioner, ett praktiskt alternativ till bil. Kom och upptäck hur smidigt och roligt det kan vara att resa hållbart!

Aktiviteter på Mobilitetsdagen i Västerås:

  • Lyssna på Västerås stad och Energikontoret Mälardalen som berättar om hållbar stadsutveckling klockan 12.00–13.00. Stadsbyggnadsförvaltningens direktör inleder eftermiddagen, följt av presentationer om Finnslätten och mobilitet.

  • Testa elassisterade lastcyklar och elsparkcyklar.

  • Delta i en frågesport och ha chans att vinna biobiljetter.

  • Enklare cykelservice för 300 kr, som utförs av ett etablerat cykelföretag.

  • Barnaktiviteter: köra mini-elbussar och måla reflexvästar.

  • Demonstration av cykelhjälmar från NTF.

För mer information, kontakta:

Malin Österlind, trafikplanerare, Västerås stad.
Mejl: malin.osterlind@vasteras.se, tel: 021-39 10 56

Jenny Bergström, avdelningschef gatu- och parkenheten, Västerås stad.
Mejl: jenny.bergstrom@vasteras.se, tel: 021-39 16 17

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Västerås stad

    Stadshuset, Fiskartorgsentrén
    721 87 Västerås