Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Välkommen att fira valborg på Anundshög

Våren är äntligen på ingång och Västerås stad bjuder in till traditionsenligt valborgsfirande på Anundshög den 30 april. Förutom vårtal, valborgseld och körsång kommer det även att finnas fiskdamm och chokladhjul på området. Dessutom kommer Bröt-Anund på besök. Det blir också en repris av succén från förra året med bussar i skytteltrafik mellan Brandthovda IP och Anundshög.

- Vi ser fram emot att få hälsa många västeråsare välkomna till Valborgsfirandet vid Anundshög, säger Katarina Frost, museichef vid Västerås museer.

Liksom förra året, går bussar i skytteltrafik mellan Brandthovda IP och Anundshög från klockan 17.45. Det möjliggör för fler att komma dit utan att parkera på själva området. På grund av bristen på parkeringsplatser uppmuntras besökare att gå, cykla eller ta lokalbuss om det är möjligt.

Samlingsplats för eldar i århundraden
- Valborgsfirandet på Anundshög är verkligen stämningsfullt. Våren känns i hela kroppen när man får se Bröt-Anunds följe anlända med facklor, och lyssna till de klassiska vårsångerna i majbrasans sken, säger Sara Hagström Yamamoto, besöksmålsansvarig vid Anundshög.

Bröt-Anund är en kung som nämns i myterna om Ynglingaätten. Om han fanns, levde han troligen på 600-talet. Det har funnits spekulationer om att Anundshögen är Bröt-Anunds grav. Det vi vet om Anundshög är att platsen har varit en mötesplats under lång tid, tingsplats under medeltid och att människor under hundratals år har samlats och gjort upp eldar där. Under det mäktiga gravfältets tid (ca 500-1000 e Kr) brann det troligen gravbål på eller i närheten av gravhögarna. Bröt-Anunds koppling till Anundshögen kan vi inte belägga, men den 30 april kommer han och hans följe att återuppstå.

Kvällens program
18.00: Café Anund öppnar. Fiskdamm och chokladhjul mot avgift finns på området, liksom foodtruck och försäljning av brända mandlar.

19.00: Vårtal av Ann-Louise Molin Östling, ordf. i Västerås stads kulturnämnd. Presentation av braständningen av Sara Hagström Yamamoto, besöksmålsansvarig Anundshög, samt Bröt-Anund.

19.15: Majbrasan tänds av Bröt-Anund med följe. Musik av riksspeleman Per Runberg. Körsång av Kyrkokören i Badelunda och Viksängs församling.

21.00: Valborgsfirandet avslutas.

Av hänsyn till djur och miljö blir det inga fyrverkerier.

Hela programmet finns på Anundshögs webbplats:

https://www.anundshog.se/kalender/aktiviteter/valborgsfirandepaanundshog2023.5.303ab2f1170a57644e68a23.html

Parkering vid Brandthovda IP
Parkeringsplatserna vid Anundshögs besökscenter är begränsade. Fler parkeringsplatser finns vid Brandthovda IP. Västerås stad har arrangerat så att kostnadsfria parkeringsbussar går därifrån till och från Anundshög under hela kvällen, med start klockan 17.45. Tänk på att komma i god tid innan programmet börjar. Sista parkeringsbussen går från Anundshög till Brandthovda IP kl. 21.30.

Samarbetspartners i firandet är Badelunda hembygdsförening, LIONS och Svenska kyrkan i Västerås.

För mer information, vänligen kontakta:
Sara Hagström Yamamoto, besöksmålsansvarig Anundshög, 021-39 80 89

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås