Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Upplev slöjd, hantverk och byggnadsvård under Hantverkets dag på Vallby Friluftsmuseum

Den 5 maj är det åter dags för Hantverkets dag på Vallby Friluftsmuseum. Liksom förra året arrangeras dagen i samarbete med Nätverket för byggnadsvård i Västmanland samt Västerås slöjd- och hantverksförening.

Syftet med Hantverkets dag är att synliggöra slöjd-och hantverkstraditioner som en del av det levande kulturarvet. Ångande grytor med växtfärgat garn, ljuden av yxhugg, hammarslag och snurrande spinnrockar liksom dofter av såpa och linolja kommer att möta besökarna.

Hantverkets dag arrangerades för första gången på museet år 1973, och var en omtyckt programdag ända in på 2000-talet. Den har varit ett saknat inslag under de år som den inte arrangerats, och möttes därför av positiv respons när den togs upp igen under 2023.

- Vi hoppas att Hantverkets dag ska utgöra en given mötesplats för slöjdare, hantverkare och byggnadsvårdare, liksom för alla som är nyfikna och vill lära sig mer. Det här är ett fantastiskt tillfälle att se skickliga slöjdare och hantverkare i arbete, att ställa frågor och själv få möjlighet att prova på olika hantverk, säger Roger Tjernström, byggnadsvårdare på Vallby Friluftsmuseum.

Många olika slags hantverk
Under Hantverkets dag kan besökarna uppleva både äldre och samtida tekniker och traditioner. På plats i år finns bland annat timmermän, sadelmakare, krukmakare, smeder och dekormålare. Lär dig mer om hur du skurar ett brädgolv, lerklinar väggar, knypplar spets, renoverar fönster, spinner på slända och mycket mer.

Även Västerås Spelmansgille och Västerås Folkdansgille kommer att finnas på plats och bjuda på upplevelser i form av dans och musik.

- Vi upplever att det finns ett ökande intresse för genuint hantverk och för byggnadsvård som resurshushållning. Genom Hantverkets dag vill vi väcka inspiration och visa hur den traditionsburna kunskapen kring slöjd och hantverk kan användas både nu och framtiden, säger Elin Rynger, avdelningschef för Vallby Friluftsmuseum.

Kontakt för mer information:
Roger Tjernström, byggnadsvårdare på Vallby Friluftsmuseum, 021-398083, roger.tjernstrom@vasteras.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås