Gå direkt till innehåll
Elever från Carlforsska gymnasiet får lyssna till talmannen som berättar varför EU-valet är viktigt för oss i Sverige.
Elever från Carlforsska gymnasiet får lyssna till talmannen som berättar varför EU-valet är viktigt för oss i Sverige.

Pressmeddelande -

Ungdomar engageras inför EU-valet av bland annat talmannen

Carlforsska gymnasiet får besök och föreläsning av Riksdagens talman Andreas Norlén och Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets förbindelsekontor i Sverige den 23 maj. Dagen innan håller Rudbeckianska gymnasiet EU-debatter där samtliga partier i EU-parlamentet är inbjudna att delta. Syftet är att inspirera och engagera ungdomar att rösta i EU-valet. Media hälsas välkomna att delta i båda eventen.

Besök på Carlforsska gymnasiet

Den 23 maj får Carlforsska gymnasiet föreläsning och besök av Riksdagens talman Andreas Norlén och Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets förbindelsekontor i Sverige. De kommer att prata om demokrati, varför det är viktigt att rösta i allmänna val och ge information om valet till Europarlamentet den 26 maj. Elever har också förberett frågor till själva föreläsningen. 

Efter föreläsningen ges media tid för intervjuer en halvtimma och därefter kommer gästerna att äta lunch tillsammans med elever och lärare på Carlforsska gymnasiet.

Syftet med besöket är att informera förstagångsväljare om hur EU-frågor berör oss i Sverige och vad EU kan erbjuda ungdomar. Att det är nationella frågor som har direkt påverkan på oss i Sverige och varför det är viktigt att rösta till Europaparlamentet. Inbjudna till föreläsningen är framför allt elever i årskurs 3 på Carlforsska gymnasiet och Widénska gymnasiet.

Tid och plats

Datum: Torsdag 23 maj
Föreläsning: 11.00 – 12.00
Tid för intervjuer: 12.00-12.30
Plats: Aulan på Carlforsska Gymnasiet, Sångargatan 1

Presskontakt

Johanna Kamph
Rektor Carlforsska gymnasiet
Telefon: 021-39 07 02
E-post: johanna.kamph@vasteras.se

EU-debatt på Rudbeckianska gymnasiet

Debatten som Rudbeckianska gymnasiet håller är den 22 maj och då är alla partierna som sitter med i EU-parlamentet inbjudna till att delta. Debatten kommer att äga rum i ljushallen mellan klockan 14.00-15.30. Även här bjuder vi in media att närvara. Flera debatter har hållits under vecka 20 på de kommunala gymnasieskolorna. De skolor som inte har haft egna debatter har varit inbjudna att delta i andras debatter.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås