Gå direkt till innehåll
På bilden: Jens Almcrantz NCC, Jesper Brandberg och Bengt-Åke Nilsson som klipper band vid invigningen av Öster Mälarstrands äldreboende.
På bilden: Jens Almcrantz NCC, Jesper Brandberg och Bengt-Åke Nilsson som klipper band vid invigningen av Öster Mälarstrands äldreboende.

Pressmeddelande -

Toppmodernt äldreboende invigt på Öster Mälarstrand

Idag den 16 juni invigdes Västerås nyaste äldreboende på Öster Mälarstrand. De första boende har redan flyttat in och under sommaren kommer boendet med 90 lägenheter att fyllas på att eftersom. Öster Mälarstrands äldreboende är utrustat med den modernaste tekniken för att ge ett tryggt boende för den som är gammal och i stort behov av omvård och för den som har drabbats av en demenssjukdom.

Med traditionsenlig bandklippning och tårta ute i trädgården, invigde äldrenämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson (L) och fastighetsnämndens ordförande Jesper Brandberg (L) Öster Mälarstrands äldreboende, som i storleksordningen blir Västerås näst största äldreboende.

- Nu inviger vi ett nytt äldreboende på Öster Mälarstrand med plats för ungefär 100 boenden. Och på sensommaren invigs ytterligare ett äldreboende. Då är många års väntan på plats på boende över. Det är inte utan stolthet och med glädje jag ser detta bli förverkligat, säger Bengt-Åke Nilsson (L), ordförande äldrenämnden.

- I och med invigningen av äldreboendet så närmar sig Öster Mälarstrand sin fullbordan. Här har nu staden skapat en helt ny stadsdel med skolor, äldreboende, trygghetsboende, förskolor, hotell, restauranger, butiker, gym och parkeringshus. Och inte minst tusentals sjönära bostäder. Jag är stolt över det nya äldreboendet. Nu är äntligen bristen på äldreboendeplatser i staden snart över, säger Jesper Brandberg (L), kommunalråd och ordförande fastighetsnämnden.

Ett projekt med hög kvalitet i samverkansentreprenad

Beslut om projektering av boendet togs i äldrenämnden i april 2016. Första spadtaget togs i mars 2019 och nu till sommaren står boendet klart. Ett boende som drivs helt i stadens regi. Projektet har genomförts tillsammans med NCC i en samverkansentreprenad, även kallad partnering. I en samverkansentreprenad bygger beställaren och entreprenören tillsammans, vilket är gynnsamt framförallt på tekniskt avancerade byggnader och bidrar till en hög kvalitet på leveransen. Byggnaden klassas till exempel som miljöbyggnad silver och har solceller på taket. Staden har under de senaste åren genomfört ett antal lyckade samverkansentreprenader och planerar att driva många av våra framtida entreprenader på samma sätt.

Färgkodning och modern teknik

Öster Mälarstrands äldreboende är utformat utifrån den senaste forskningen för att passa människor med stora omvårdnadsbehov, behoven kan vara både fysiska och psykiska, såsom olika demenssjukdomar. För att göra det lättare för de boende att orientera sig i huset är det inrett med tydlig färgsättning. Huset också utrustat med den senaste tekniken för trygghet och säkerhet. Dessutom har alla lägenheter utrustade med höj- och sänkbara handfat och toaletter och är förberedda för taklyft - teknik som ger en enklare och säkrare vardag för både kunder och personal.

I projektet har det varit viktigt att skapa innovativa lösningar för extra bra boende- och arbetsmiljö. Ett exempel är att hissarna är vända mot trädgården och inte mot entrén. Det gör att de boende naturligt rör sig mot trädgården istället för att gå ut på gatan.

Ett hus med takterrass, trevliga hemvister och storkök

Totalt finnas det 90 lägenheter i huset, varje lägenhet är cirka 35 kvm och utrustat med ett pentry och stort badrum. Lägenheterna är fördelade på fem våningar med 9 lägenheter på varje hemvist, som också har egna gemensamhetsytor, kök och balkonger.

I huset finns det både utrymmen för att samlas i större sällskap och i mindre grupper. För den som vill fira en födelsedag med familjen så finns det så trevliga ytor för det och om det är dags för underhållning för alla boende så finns det större ytor för det. I huset finns också ett storkök med restaurang. Storköket lagar mat till hela huset, men det finns även möjlighet att köpa mat och fika för besökare och gäster.

På innergården ligger en trädgård och uppe på taket finns en takterrass med odlingslådor, planteringar, ett orangeri med vidsträckt utsikt, bastu och relax.

För mer information, kontakta:

Matilda Funkquist Cullinan, utredare, Vård- och omsorgsförvaltningen
matilda.funkquist.cullinan@vasteras.se
Tel: 021-391838

Helena Duske, boendestrateg, Vård och omsorgsförvaltningen
helena.duske@vasteras.se
Tel: 021-39 13 69

Anna Aldén Sahlin, boendestrateg, Vård- och omsorgsförvaltningen
anna.alden.sahlin@vasteras.se
Tel: 021-39 14 51

Carin Bäckelin Näslund, enhetschef, Öster Mälarstrands äldreboende
carin.backelin.naslund@vasteras.se
Tel: 021-397301

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås