Gå direkt till innehåll
Timo Räisänen, Melanie Wehbe och Nassim Al Fakir till årets nationaldagsfirande på Djäkneberget

Pressmeddelande -

Timo Räisänen, Melanie Wehbe och Nassim Al Fakir till årets nationaldagsfirande på Djäkneberget

Som en uppföljning på förra årets succé bjuder Västerås stad vid årets nationaldagsfirande på Djäkneberget på livemusik, allsång och härlig stämning. Vi kan med glädje presentera artisterna Timo Räisänen, Melanie Wehbe, Fanny Wistrand, Eric Bibb, Miriam Aida samt Nassim Al Fakir, som även kommer att vara konferencier tillsammans med Maria Sendow. Nytt för i år är att firandet livesänds till alla äldreboenden och servicehus i Västerås.

På nationaldagens förmiddag håller Västerås stad en välkomstfest i stadshuset för nyblivna svenska medborgare. De som vill går sedan med i den traditionsenliga fanborgen med avmarsch från Fiskartorget klockan 12.00, där Västerås Stadsmusikkår och Västerås Youth Marching Band spelar hela vägen upp till Djäkneberget.

Där möts publiken av alla de klassiska inslagen, såsom flagghissning, sommartal av kommunfullmäktiges ordförande Anders Teljebäck (S), och allsång tillsammans med Västmanlands Teater med Niklas Hjulström i spetsen. Medverkar i år gör även bland andra Västerås Kulturskola och Västerås Sinfonietta. Sinfoniettan kommer att få en större roll och agera ”husorkester” tillsammans med kompbandet Jonas Wadenbrandt band.

-Även i år kommer vi att dela ut kulturstipendierna under nationaldagsfirandet. Utdelare blir kulturnämndens ordförande Ann-Louise Molin Östling (S). Det kommer att bli en fullmatad nationaldag med fantastiska artister samt en ännu större bildskärm än förra året, där man kommer kunna följa allsångstexter med mera. För barnen kommer det även att finnas ponnyridning och ansiktsmålning. Nu håller vi bara tummarna för traditionsenligt bra väder, säger Michael Bäck, projektledare, Västerås stad.

Firandet avslutas klockan 16.00. Hela programmet och allsångstexterna kommer att finnas på webben, vasteras.se/nationaldagen.

Livesändning till äldreboenden och servicehus
Nytt för i år är att firandet livesänds till alla äldreboenden och servicehus i Västerås.

-Det är viktigt att alla västeråsare får känna sig inkluderade i nationaldagsfirandet. Alla som bor på äldreboende har inte möjlighet att ta sig till Djäkneberget och då gör den digitala utsändningen möjlighet att ändå vara delaktig. Jag är jätteglad för den här satsningen, säger Amanda Grönlund (KD), ordförande i äldrenämnden.

I samband med pandemin utvecklades möjligheterna att kunna sända digitala kulturevenemang till omsorgen.

-I uppdraget kultur för äldre arbetar vi för att alla våra äldre på boenden och servicehus ska få ta del av kulturupplevelser i sin vardag. Alla äldrenämndens boenden har i år fått en inbjudan till att kunna ta emot den direktsända live-sändningen, säger Sandra Holmstén, kultursamordnare på Västerås stadsbibliotek, och Christina Becker, strateg på vård- och omsorgsförvaltningen.

Kulturfestivalen Berget tar vid efter firandet på Djäkneberget på nationaldagen. Det är ett alkohol- och drogfritt arrangemang med fri entré. Kvällen kommer att vara fylld av framträdanden med lokala band, dans och konst. Melanie Wehbe, som är uppvuxen i Västerås, framträder även på kvällen med sitt kompband. Festivalen Berget pågår klockan 18-21.

Vid eventuella frågor kontakta:
Michael Bäck, projektledare, 021-398542, michael.back@vasteras.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås