Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Syntolkning – berättar vad som sker för den som inte ser

Höstens program för syntolkad kultur är här. Syntolkning är ett sätt att förmedla vad som finns ”i bild” för den som har nedsatt syn, lite grand som en teckentolk kan förmedla vad som finns ”på ljudspåret” för den som inte hör. Tack vare syntolkningen kan man gå på teater, bio och utställningar med samma behållning som andra besökare i lokalen, som har fullgod syn.

Höstens program bjuder på många nyheter. För den som vill lära känna själva metoden hålls ett informationsmöte i Råby centrum torsdagen den 18 september kl. 14.00. Då demonstrerar Anders Westin (film) och Maria Gage (teater) från Landstingets kulturenhet hur det fungerar och Turla Söderholm från Synskadades Riksförbund berättar om sin upplevelse av att gå på syntolkad kultur.

Just i Råby centrum ges senare i höst en syntolkad teaterföreställning, ett gästspel från Riksteatern och Byteatern i Kalmar med pjäsen ”En stund till” den 24 oktober kl. 14.00. Det är första gången det ges en föreställning med syntolkning inom Kultur i stadsdelarna.

Ett annat tillfälle att lära känna syntolkning ges under Kulturnatten den 20 september. Då ges det ett smakprov på vad syntolkad film är, där Rakel Eriksson från Unga Synskadade och Monica Fredriksson från SRF (Synskadades Riksförbund) finns med på plats och berättar om hur det fungerar och upplevs av en person med synnedsättning.

Utbudet omfattar syntolkade evenemang över hela Västmanland och programmet koordineras av Landstinget Västmanland. En spännande nyhet är visningen av filmen "Jag ser dig" i Hallstahammar den 23 oktober då det erbjuds både "vanlig" syntolkning och den nya tekniken Moviereading. Filmen är en dokumentär om en ung tjej med synnedsättning.

Programmet finns inom kort att få på mötesplatser, bibliotek, i Stadshuset entré, på Culturen, Turistbyrån och Karlsgatan 2. Det kommer även att finnas för nedladdning på Västerås stads hemsida.

För mer information
Kerstin Klingmann, kerstin.klingmann@vasteras.se, 021-39 14 65

Under relaterat material hittar du bilder, programfolder samt information om syntolksmötet på Råby 18 september.

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås