Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sveriges största museikonferens kommer till Västerås

Varje år samlas museibranschen på Vårmötet, en konferens där högaktuella ämnen diskuteras. I år arrangeras Vårmötet i Västerås den 25–27 april, av Västerås museer och Västmanlands läns museum. 400 representanter från museer i hela Sverige samlas på Steam hotel och museihuset Karlsgatan 2.

Temat ”Museer i samhällets tjänst? Konsten och kulturarvets betydelse för samhällsutvecklingen” lyfter museernas roll i samhället, som platser för demokrati och fri åsiktsbildning. Mötet är museibranschens största konferens och ett tillfälle för branschen att träffas, hitta nya samarbeten, lyfta museernas verksamheter och stärka branschen.

- Det är med stolthet i hjärtat som vi är värdar för museibranschens viktigaste möte och jag är övertygad om att våra museikollegor kommer att få många positiva upplevelser i Västerås. Några kommer att upptäcka den historiskt intressanta staden, medan andra kommer att förundras över den moderna staden vid vattnet där konsten verkligen tar plats, säger Katarina Frost, chef för Västerås museer.

Konferensen invigs av kulturminister Parisa Liljestrand (M). Vid en av programpunkterna kommer Alexander Kellner, museichef för Brasiliens Nationalmuseum, att berätta om branden som ödelade museet 2018 och hur de genom lokala och globala nätverk arbetar för att bygga upp museet igen. I programmet står också frågan om museernas roll i en orolig omvärld högt på agendan. Ämnet har aktualiserats under det senaste året då arbetet kring Ukrainas museer och kulturarv fått stor uppmärksamhet

- Det är fantastiskt roligt att vi på Västmanlands läns museum har ett aktivt samarbete med Västerås museer, både i vardagen och vid ett sådant här speciellt tillfälle. Jag är stolt över att vi kan erbjuda människor från hela museisverige ett jätteintressant program i dagarna tre, kryddat med upptäckter i staden och länet, säger Jennie Schaeffer, länsmuseichef, Västmanlands läns museum.

Under konferensen får deltagarna även möjlighet att lära känna Västerås och Västmanland genom guidade vandringar och bussutflykter till bland annat Anundshög, Sala Silvergruva, Aguélimuseet och Hälleskogsbrännan. Program och mer information: www.sverigesmuseersvarmote2023.se

Kontakt:

Anna Blom Allalouf, projektledare Västmanlands läns museum
021-4818668
anna.blom.allalouf@regionvastmanland.se

Lina Ahtola, projektledare Västerås museer
021-393212
lina.ahtola@vasteras.se

Jennie Andersson Schaeffer, länsmuseichef Västmanlands läns museum
021-176210
jennie.andersson.schaeffer@regionvastmanland.se

Katarina Frost, museichef Västerås museer
021-398078
katarina.frost@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås