Följ Västerås stad

​Stor bredd på ungdomsfestivalen UKM på lördag

Pressmeddelande   •   Mar 10, 2015 08:31 CET

Idag går anmälningstiden ut för ungdomsfestivalen UKM Västerås 2015 och redan nu kan det konstateras: bredden och variationen är större än på mycket länge!

UKM är en festival för unga artister i åldern 13–20 år och den anordnas lokalt, regionalt och nationellt. Vissa år har det också funnits nordiska och europeiska UKM. Alla konstformer välkomnas och en arrangörsgrupp med ungdomar har tillsammans med kultursekreterare Hugo Catolino arbetat med förberedelserna i över ett halvår.

På lördag är det dags för UKM i Västerås och festivalen har förlagts till Råby Centrum, med anledning av att stadsdelen fyller 50 år.

Festivalen består av en scenshow och en utställningsdel. Scenshowen domineras vissa år av musikband, men i år finns dessutom även rap, solosång, dans och teater representerade. Lika stor bredd uppvisar utställningsdelen, med konstformer som graffiti, manga och fotografi.

Inför lördagens stora festival har det redan varit tre förfester, under namnet UKM On Tour.

I Tillberga drog Unlimited Guidance och Larisa Cof med flera en publik på cirka 70 ungdomar till fritidsgården. Lördagen därpå lockade tjejbanden Besserbitch och By the Way samt olika workshops ett hundratal besökare till Bäckby Kulturhus. Och för en dryg vecka sedan kom 200 personer till Råby Centrum för en kväll med fokus på hiphop.

Nu stiger spänningen inför själva UKM-festivalen. De unga artisterna samlas redan på lördag eftermiddag för att lära känna varandra, hänga utställningen, göra soundcheck och få några sista minuten-tips på hur man intar scenen och gör intryck på sin publik. Dessförinnan ska scenen byggas, tekniken riggas och Råby Centrums stora aktivitetshall förvandlas till en festivalarena.

Ett par workshops med meriterade västeråsarna Dawid Bienkowski & Nicklas Magnusson (hiphop-dansare utbildade i Sverige och Los Angeles, Dawid har bland annat dansat i Bounce) står också på programmet. På kvällen kl. 18.00 ska så allt vara klart för att välkomna publiken till årets stora UKM-festival.

Två konferencierer kommer att hålla stämningen på topp, Diana Kambugu med rötter i Uganda, entreprenör och kulturinspiratör som bland annat driver företaget Guide2Give med försäljning av hantverk gjort av kvinnokooperativ samt Matthews Green, infödd västeråsare som stått på scenen sedan han var 17 år, samarbetat med bland annat Köza, Mind Kaos och Govenor Andy och som även jobbar på Råby Fritidsgård och Råby Bibliotek.

Alla åldrar är välkomna och det är fri entré!

Mer information:
Kultursekreterare Kerstin Klingmann, 021-39 14 65, kerstin.klingmann@vasteras.se

I relaterat material hittar du: UKM-affisch, bild på konferencier Diana Kambugu (fotograf Kajsa Ståhl) samt på Larisa Cof, singer/songwriter som deltagit i flera UKM både lokalt och regionalt och som uppträdde på UKM On Tour i Tillberga i februari.

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad