Gå direkt till innehåll
Genom att låta mobiler, tv-apparater och datorer vila under julen kan du minska din elförbrukningen markant. Foto: Mostphotos.
Genom att låta mobiler, tv-apparater och datorer vila under julen kan du minska din elförbrukningen markant. Foto: Mostphotos.

Pressmeddelande -

Spar energi under julen

Idag söndag är det skyltsöndag i Västerås och inte långt kvar till julbestyr och ledigheter. Därför kommer här några energispartips från energi- och klimatrådgivarna i Västerås stad. För att hjälpa dig hitta smarta sätt för uppvärmning, julbe­lys­ning och annat som förbrukar energi, 

Värme

Vid jul och nyår samlar vi ofta släkt och vänner. Spis, ugn och kanske även brasa är igång i flera timmar och vi tänder levande ljus. Ett tips är att sänka temperaturen i ditt hem några timmar innan gästerna kommer och att inte dra upp den igen förrän gästerna åkt hem. Då sparar du energi och får samtidigt en trivsammare inomhusmiljö. Ska du åka bort en längre tid över jul kan du också sänka värmen.

Umgås

Går det verkligen att spara energi genom att umgås med varandra? Enligt Naturskyddsföreningen kan det gå åt så mycket som 25 % av privatpersoners elkonsumtion till surfande och mediekonsumtion. Genom att låta mobiler, tv-apparater och datorer vila kan man alltså minska elförbrukningen markant. Passa på att prata, leka lekar, lägga pussel och spela vanliga brädspel i jul!

Julbelysning

Det är mysigt med ljus i mörkret. Men visste du att du kan minska din elförbrukning genom att byta ut lamporna i din gamla julgransbelysning till moderna LED-lampor. Du måste byta ut alla lamporna för att det ska fungera, men sen kan du spara energi många jular. Om du istället köper nya elljusstakar eller ljusslingor, finns det stora möjligheter att välja riktigt energisnåla alternativ som LED och lysdioder. Med energisnåla lampor är det inte säkert att en timer sänker energiförbrukningen, eftersom timern i sig drar energi. Att stänga av belysningen för hand sparar däremot alltid energi.

Vill du få fler tips om julklappar, stand by och julmat? Vill du komma i kontakt med Västerås stads energi-. och klimatrådgivare Zandra Camber och Per Eriksson? Följ länken till vår webb www.vasteras.se.

Direktlänk till fler jultips

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Energi- och klimatrådgivarna i Västerås stad ger dig rådgivning som är kostnadsfri och opartisk. När du vill träffa en av våra energi- och klimatrådgivare, kan du ringa eller skicka e-post. Du kan både ställa frågor direkt, men också boka en tid för att träffas. De kan hjälpa dig med energifrågor, klimatfrågor och transport samt resefrågor. 

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås