Gå direkt till innehåll
Kraftsamling - tillsammans tar vi hand om city. Ombyggnationen av Vasagatan, etapp 3, har projektnummer 108.
Kraftsamling - tillsammans tar vi hand om city. Ombyggnationen av Vasagatan, etapp 3, har projektnummer 108.

Pressmeddelande -

Snart renoverar vi tredje etappen av Vasagatan i Västerås

Under veckorna 16-26 renoverar vi ännu en delsträcka längs Vasagatan. Området går från korsningen vid Smedjegatan och fram till korsningen vid Biskopsgatan.

Under projektet kommer vi att genomföra en rad förbättringar

  • Renovera trottoaren och tillgänglighetsanpassa entréer
  • Förbättra ytskiktet och tillgänglighetsanpassa busshållplatsen utanför Di Spagna
  • Renovera markvärmen
  • Byta ut cykelställ och trasiga papperskorgar
  • Renovera in- och utfarten till parkeringshuset
  • Vi lägger också ny beläggning på Vasagatan mellan korsningen Smedjegatan och Biskopsgatan.

Anna Thunell (MP), ordförande i tekniska nämnden säger:

– Vasagatan är en av Västerås citys mest välbesökta gator, så det känns roligt att vi höjer standarden och förbättrar tillgängligheten på ännu en delsträcka. Dessutom renoverar vi vår fina markvärme som gör att city kan fortsätta att ha sommarväglag, året om. Jag vet att renoveringar sällan är roliga och det här är tredje ombyggnationen på kort tid. Jag verkligen tacksam för den förståelse och det tålamod som både verksamheter och besökare visat under tidigare ombyggnationer.

Maria Fors, vd för Västerås Citysamverkan stämmer in:

– Vi vill göra det så bra som möjligt för berörda butiker, restauranger, kontor och andra verksamheter i city. Och sist men inte minst för våra besökare. För att göra det extra trevligt kommer vi att på olika sätt aktivera den avstängda delen av gatan under byggtiden. Vi kommer också att kommunicera projektet regelbundet. Vår kraftsamling för Västerås City, det goda samarbetet mellan näringslivet, fastighetsägare, VL, Västerås stad och andra aktörer visar att det finns många fördelar med att arbeta tillsammans.

City har öppet som vanligt

Det kommer alltid att finnas en yta på trottoaren som gör att du kan ta dig längs gatan och fram till alla entréer. Även gång- och cykelbanan längs Smedjegatan är öppen som vanligt. Tänk på att leda din cykel vid arbetsområdet. Igors parkeringshus är öppet som vanligt. Om vi behöver stänga av infarten meddelas detta i god tid innan.

Preliminär tidplan

Arbetet sker under vecka 16-26. Allt beräknas vara klart innan Cityfestivalen som startar den 30 juni.

  • Vecka 16. Etablering på trottoarer och körbana. Trafiken på Vasagatan stängs av mellan Igor och fram till korsningen vid Stora Gatan. Parkeringshuset i Igor är öppet som vanligt. Busstrafiken på Vasagatan leds om till Cityringen.
  • Vecka 24-25. Vi lägger ny beläggning på körbanan. Därefter måste ytan härdas. Vi tar bort avspärrningarna senast den 29 juni.
  • Vecka 27. Trafiken går som vanligt igen.

Så här påverkas trafiken

  • Under vecka 16-26 stängs Vasagatan av för all fordonstrafik mellan Igor och Stora Gatan.
  • Igors parkeringshus är öppet som vanligt. Om vi behöver stänga av infarten meddelas detta i god tid innan.
  • Det kommer alltid att vara framkomligt längs trottoaren och fram till alla entréer.
  • Gång- och cykeltrafiken påverkas inte av avstängningen, däremot behöver du leda din cykel på trottoaren vid arbetsområdet.
  • Trafiken längs Stora Gatan är öppen som vanligt.

Så här påverkas busstrafiken

Linje 2, 5, 6 och 21 som passerar Vasagatan kommer inte att trafikera hållplatserna Rudbecksgatan, Smedjegatan och Stora Gatan från och med den 19 april till och med den 3 juli. Istället leds linjerna om längs Cityringen till och från Västerås Central.

Under den här perioden kommer linjerna att få tillfälliga hållplatser längs med Cityringen; hållplatserna Västgötegatan, Biskopsgatan och Blåsbogatan.

– Planering och beslut om att leda om linjerna 2, 5, 6 och 21 har gjorts i samarbete mellan Kollektivtrafikförvaltningen och Västerås stad. Flera alternativ har vägts mot varandra och denna lösning skapar den bästa tillgängligheten till city för resenärerna, säger Anita Norrby Carlsson.



Kartan ovan visar omledningen av linjerna 2, 5, 6 och 21. Övriga busslinjer kör som vanligt och därmed trafikeras hållplats Stora Gatan av linje 1, 3, 4 och 14.



Kartan ovan visar hur bussarna kör på Stora Gatan från och med den 19 april till och med den 3 juli.

Resor med flextrafik, färdtjänst och sjukresor

Även resor med flextrafik, färdtjänst och sjukresor påverkas av ombyggnationen. Flexhållplatserna vid Igor och Stora Torget kommer inte att kunna användas. Istället kommer en tillfällig hållplats att finnas på Engelbrektsplan.

Resenärer hänvisas till dessa hållplatser

  • Engelbrektsplan – flexhållplats 1505
  • Stora Gatan – flexhållplatserna 1201, 1205 och 1206
  • Fiskartorget – flexhållplats 8701
  • Kopparbergsvägen – flexhållplats 1301
  • Snickargatan – flexhållplats 1305

Läs mer om hur busstrafiken och serviceresorna påverkas

vl.se/vasagatan

Så här påverkas leveranser

Vasagatan är avstängd från Igor och fram till korsningen vid Stora Gatan. Leveranser måste ske via Citytunneln eller annan plats som kunden meddelar. Cyklar eller mindre fordon för postutlämning anvisas till lämplig plats utanför arbetsområdet. Trafiken längs Stora Gatan är öppen som vanligt.

Vi vill påminna om förbudet att framföra tung trafik (totalvikt över 3,5 ton) i city klockan 11-14 och 15-06, alla dagar, året om.

Vid leveranser via Citytunneln

Fordonet får inte får vara över 3,4 meter högt. All fordonsuppställning inne i tunneln ska ske på anvisad plats. Det betyder att du inte får stanna fordonet i körbanan för att lasta/lossa, eftersom det stoppar upp all trafik. Under tiden som Vasagatan är avstängd kommer mängden fordon i tunneln att öka och vi måste hjälpas åt för att få trafiken att flyta.

Om Kraftsamling

Kraftsamling är ett samverkansarbete mellan Västerås Citysamverkan, fastighetsägare, företag, organisationer och Västerås stad för att tillsammans utveckla Västerås city. Vasagatan etapp 3 har projektnummer 108.

vasterascity.se/kraftsamling

Läs mer om Vasagatan etapp 3

vasteras.se/vasagatan

Frågor och svar

Varför sker arbetet under våren och sommaren?

I city måste vi genomföra denna typ av underhållsarbeten mellan den 15 april och 15 oktober då markvärmen är avstängd.

Varför kan ni inte genomföra arbetet dygnet runt för kortare byggtid?

Det finns många boenden och hotellgäster i city som behöver sin nattsömn. Dessutom blir det mycket dyrare att betala lön för nattarbete.

Varför gjorde ni inte klart i city när ni renoverade Vasagatan under 2019 och 2021?

Det var inte möjligt att genomföra allt på en gång. Bland annat skulle centrum behöva vara avstängt under lång tid och det skulle drabba näringslivet väldigt hårt. Vid omfattande renoveringar behöver vi ibland dela upp arbetet i olika etapper eftersom projekten kräver mycket tid, pengar och resurser.

Blir ni någonsin klara?

Med delprojekten, ja. Med city, nej. Stadskärnan är en plats som funnits väldigt länge och här uppstår det ständigt nya behov av underhåll. Det gör att vi och andra aktörer som Mälarenergi och fastighetsägare måste genomföra arbeten löpande. Men genom att arbeta för bättre samordning kan vi minska påverkan på besökare och verksamheter.

Presskontakter:

Anna Thunell (MP) Ordförande i tekniska nämnden och kommunalråd
021-39 13 94 eller anna.thunell@vasteras.se

Maria Fors, VD/Cityledare på Västerås Citysamverkan
070-532 53 30 eller maria.fors@vasterascity.com

Anita Norrby Carlsson, Enhetschef Planering och utveckling på Kollektivtrafikförvaltningen/VL
021- 17 37 59 eller anita.norrby.carlsson@regionvastmanland.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås