Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Snabbguide för en lyckad julhandel 2014

Kommunens konsumentvägledning, Konsumentjuridisk rådgivning, publicerar idag sina bästa tips inför en lyckad julhandel på vasteras.se. Ingen annan månad handlar svenskarna för så mycket som just under december. Enligt HUI Research förväntas den svenska julhandeln 2014 omsätta 68 miljarder kronor.

– Med våra julhandelstips hoppas vi bidra till en lyckad julhandel i Västerås. En handel där både konsumenter och näringsidkare har koll på sina rättigheter och skyldigheter, säger Cecilia Collin, Konsumentjuridisk rådgivning.

Som konsument kan man ha många frågetecken att räta ut innan man ger sig ut i julhandeln. Öppet köp, bytesrätt, ångerrätt på webben om du handlar dina julklappar där, garantier, reklamationsrätt, avtalsvillkor, abonnemangslängd, produktförsäkring.

– Tack vare vår ”snabbguide för en lyckad julhandel” hoppas vi sprida kunskap för att undvika problemen innan köp av vara eller tjänst. Vi informerar också hur man ska agera om det blivit fel vid ett köp. En webbsida riktar sig särskilt till näringsidkare vad som gäller i butiken. Bland annat finns lathundar för konsumentköplag och konsumenttjänstlag att ladda ner och skriva ut och ha i butiken, säger Cecilia Collin.

Årets julklapp är aktivitetsarmbandet. Det är Handelns utredningsinstitut, HUI, som utser årets julklapp. HUI menar att årets julklapp är en symbol för den fortsatt starka hälsotrenden som gör allt fler konsumenter medvetna om sin egen hälsa och om sambandet mellan aktivitet och välbefinnande. En annan trend är att dela med sig av upplevelser och bilder i sociala medier. I aktivitetsarmbandet sammanförs dessa trender och det är därför en symbol för en hälsomedveten konsument som vill dela med sig av sina framgångar till andra. Det gör aktivitetsarmbandet till Årets Julklapp 2014.

Västerås stad är en Fairtrade city. Som konsument kan du i juletider välja Fairtrade-märkta produkter och bidra till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor. 

Läs mer – snabbguide för en lyckad julhandel som finns på www.vasteras.se/naringsliv

Mer information:
Cecilia Collin, Västerås stad, 021-39 17 22

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås