Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Snabbguide för en lyckad julhandel 2013

Konsumentjuridisk rådgivning, kommunens konsumentvägledning, publicerar idag sina bästa tips inför en lyckad julhandel på vasteras.se. Inga andra månader på hela året handlar svenskarna för så mycket som just under julmånaderna. Prognoser visar på att årets julhandel kommer att slå alla rekord och beräknas i år, enligt Handelns utredningsinstitut, HUI, uppgå till 65,6 miljarder.

Med julhandel i denna prognos räknas allt som köps under månaden, så det är inte bara julklappar utan även till exempel mat. Detta innebär att vi beräknas handla för 6 800 kronor per person under december månad.

– Med vår snabbguide om julhandel hoppas vi bidra till en lyckad julhandel. En handel där både konsumenter och näringsidkare har koll på sina rättigheter och skyldigheter, säger Cecilia Collin, Konsumentjuridisk rådgivning.

Hur är det till exempel, har man som konsument rätt till öppet köp och bytesrätt i en butik? Och hur är det med ångerrätt på webben om du handlar julklappar där? Har jag reklamationsrätt på en tröja jag köpt på mellandagsrean? 

Detta är några exempel på vanliga frågeställningar som kommer in till konsumentvägledningen i juletid. Många gånger handlar det om missförstånd mellan konsument och butik.

– Vi hoppas därför att vår snabbguide kan hjälpa till att räta ut frågetecken för såväl konsumenten som för näringsidkaren, säger Cecilia Collin.

Det finns även en webbsida speciellt för näringsidkare för vad som gäller i butiken enligt konsumentköplagen. Med lathundar som går att ladda ner för att ha bakom kassan i butiken.

Handelns utredningsinstitut, HUI, är en av de aktörer som årligen utser årets julklapp. Förra året blev det enligt dem hörlurarna. I år avspeglar årets julklapp den trend om mat och hälsa som finns i samhället. HUI tror därför att årets julklapp blir en råsaftcentrifug, avslutar Cecilia Collin.

Läs mer i snabbguide för en lyckad julhandel som finns här: http://www.vasteras.se/naringsliv/konsumentradgivning/Sidor/snabbguide.aspx 

För mer information:
Cecilia Collin, 021-39 17 22

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad
Gå i skola i Västerås
Västerås är årets studentstad

Västerås stad

Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås