Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Smarta golv i Sveriges mest moderna äldreboende

Västerås stad inviger nu Hälleborg, Sveriges mest avancerade och moderna äldreboende som bland annat är först i landet att utrustas med digitala sensorgolv. Trots den höga tekniska nivån är byggnaden kostnadseffektiv i jämförelse med andra äldreboenden.

Media hälsas välkomna till invigningen av Hälleborg äldreboende, Bäckbyvägen 3, tisdag 2 december klockan 10.30.

Tekniken ska ge såväl ökad vårdkvalitet som bättre arbetsmiljö: Sensorgolven ger möjlighet till tillsyn med digitalt stöd och känner till exempel av om någon faller. Det kan anpassas efter den boendes behov och ger större trygghet för såväl boende som personal. Den tekniska infrastrukturen innefattar också ett nyckellöst system och avfallssug som minimerar sophanteringen. Alla larm är tysta och kopplande till personalens mobila enheter, vilket reducerar störningsmoment och skapar en lugn miljö.

Huset på Bäckby har växt fram i rasande fart vilket också är unikt. Med ett helt nytt grepp på upphandlingsprocessen har Västerås stad kunnat kapa ett år av den normala tiden för produktionsgenomförande och huset står färdigt endast två år efter byggstart. Konkurrenspräglad dialog kallas upphandlingsmodellen och den är sällan använd i Sverige, varför projektet nu får uppmärksamhet från såväl byggföretag som kommuner.

Ambitionen med boendet har varit mycket hög. Med en effektivare upphandling har man kunnat satsa på hög kvalitet inom givna budgetramar. Huset har totalt 120 lägenheter för 132 boende, 12 rum är byggda för par. Stort fokus har lagts på guldkant i tillvaron för de boende, vilket märks i utbudet av aktiviteter. En välplanerad trädgård med plats för odling, vinterträdgård på taket, spa och café är några av dessa. Dessutom håller huset stadens lågenergistandard.

För mer information kontakta:
Om verksamheten: Eva Sahlén, direktör, sociala nämndernas förvaltning, 021-39 14 68
Om fastigheten: Anders Ekstrand, direktör, fastighetskontoret, 021-39 12 26
Om upphandlingen: Jonas Arvidsson, upphandlingschef, 021-39 11 70

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås