Följ Västerås stad

Sinfoniettan i det gröna

Pressmeddelande   •   Maj 19, 2015 13:30 CEST

Västerås Sinfonietta har avslutat sin vårsäsong och välkomnar publiken tillbaka till konserthuset i höst. Men dessförinnan ges flera chanser att uppleva dem på ett annorlunda sätt - på somriga utomhuskonserter.

Först ut är en försommarkonsert i Gäddeholm vid Mälarens strand, utomhus under tak i den gamla tegelladan vid Gäddeholms Marina onsdagen den 27 maj klockan 18.00. Den som vill passa på att njuta av Mälaren, kan ta båten från Elbakajen med avgång kockan 17.00; det är Rederi Mälarstadens M/S Havsörnen som åker T/R Gäddeholm till det facila priset av 20 kronor. 

Obs – för att vara säker på en båtplats bör man förboka biljett på Turistbyrån. Gäddeholms café har extra öppet klockan 17 – 20 för den som vill kombinera konsertbesöket med en fika.

Den timslånga försommarkonserten vänder sig till hela familjen och är ett samarbete mellan Västerås Sinfonietta, dirigentelever från Kungliga Musikhögskolan och sångare från Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola. Tillsammans bjuder de på ett somrigt konsertprogram med nordiska förtecken. Arrangörer är Gäddeholms byalag med stöd av Västerås stad, det är fri entré och konserten ingår i Kultur i stadsdelarna.

Samma konsert framförs dagen därpå, torsdagen den 28 maj klockan 17.30, i S:t Iliansskolans matsal som en del i Pettersbergsdagen. Skolan har öppet hus klockan 17–20 med tårttävling – sedan vinnaren utsetts, välkomnas besökarna att äta upp tårtorna – samt konstutställning. 

Till förmån för fritidsgårdens Ugandaprojekt ”Våra skitungar” ordnas fiskedamm, ansiktsmålning, försäljning av korv, läsk, kaffe och kaka till mycket facila priser samt loppis. Bakom arrangemanget står Västerås stad, Hyresgästföreningen, Mimer och Rikshem. Även denna konsert ingår i Kultur i stadsdelarna.

För tredje året i rad medverkar Västerås Sinfonietta med en allsångskonsert på Djäkneberget på Sveriges nationaldag den 6 juni. Årets allsångsledare är revy- och musikalartisten Andreas Sköld, som även bjuder på en av sina halsbrytande monologer. På det musikaliska programmet står både välkända allsånger och skönklingande orkestermusik av bland annat Aram Khachaturian, Edvard Grieg och Lars-Erik Larsson.

Ytterligare sommarkonserter blir det i augusti, bland annat i två fräscha och helt nyrenoverade miljöer, Bäckbyhuset och Tillberga Medborgarhus.

För mer information om Nationaldagen, se Västerås stads hemsida, klicka på länken

Mer information:
Kultursekreterare Kerstin Klingmann, 021-39 14 65, kerstin.klingmann@vasteras.se

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås