Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rycks inte med av rean – tänk efter innan du handlar

Vi konsumenter får just nu en mängd olika rea-erbjudanden som kan vara svåra att stå emot - allt från Singles day och Black week till mellandagsrean vid årets slut. Marknadsföringen lockar med fina klipp på allt ifrån kläder till elektronik. Konsumentjuridisk rådgivning, kommunens konsumentvägledare, vill påminna om att tänka efter en extra gång innan du handlar.

– Vi gör ofta ogenomtänkta spontanköp när det är rea, i hopp om att göra en bra affär. Vid en närmare granskning har vi dock sett att alla reaerbjudanden tyvärr inte så förmånliga som reklamen påstår, säger Ottar Kremer, konsumentvägledare på Konsumentjuridisk rådgivning.

I marknadsföringen handlar det ofta om att företag i sin reklam jämför reapriset med ett överstruket påstått ordinarie pris. Problemet är bara att de överstrukna priserna i många fall aldrig har använts, eller kanske bara använts i några få dagar. Det händer också att det nedsatta priset till och med är högre än vad varan kostar normalt.

– Som konsument borde du så klart kunna lita på att företagen följer lagen och inte lurar dig för att få sälja. Men det finns tyvärr anledning att vara uppmärksam och ta reda på lite mer innan du slår till. Du kan till exempel använda dig av de prisjämförelsesajter som finns på nätet för att ta reda på vad varan har kostat tidigare. På så sätt kan du förhoppningsvis ta reda på om det är ett klipp eller inte, fortsätter Ottar Kraemer.

När det gäller rea är marknadsföringslagen tydlig. Det krävs exempelvis väsentliga prissänkningar i förhållande till det vanliga priset. Reakampanjer med jämförelse- och ordinariepriser som är gamla eller som inte använts strider alltså mot lagen.

– Förutom att konsumenter lockas att handla och luras att tro att de gör ett fynd, är det också illojalt mot de företag som gör rätt och följer reglerna, avslutar Ottar Kraemer.

Det här gäller för sänkta priser

  • Om ett företag anger att de sänkt priset på en vara ska de också ange det tidigare priset, det vill säga det lägsta priset för produkten under de senaste 30 dagarna.
  • Om priset i stället har sänkts gradvis under de senaste 30 dagarna ska företaget ange det pris som gällde före den första prissänkningen.
  • Tidigare pris behöver inte anges på prissänkta varor som lätt försämras eller kan bli för gamla.

Konsumentjuridisk rådgivning i Västerås

Konsumentjuridisk rådgivning erbjuder rådgivning i konsumenträtt. Vi är till för både konsumenter och näringsidkare i Västerås. All rådgivning är kostnadsfri, opartisk och vägledande. Båda parter är välkomna att kontakta oss.

Kontakt

Ottar Kraemer, 021–39 26 69, carl.ottar.kraemer@vasteras.se

Läs mer på www.vasteras.se/konsumentvagledning

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås