Följ Västerås stad

Resultat av covid-19 kontroller under pingsthelgen

Pressmeddelande   •   Jun 01, 2020 16:07 CEST

Under helgen genomförde miljö- och hälsoskyddsförvaltningen totalt 31 kontroller samt ett större antal observationer utifrån uppdraget av regionens smittskyddsläkare att kontrollera att livsmedelsverksamheter i kommunen uppfyller reglerna för att minimera smittspridning av covid-19.

-De kontroller vi har genomfört och fortsatt kommer att göra är en viktig del i att stoppa smittspridningen. Här är det viktigt att vi alla hjälps åt, genom att ta ansvar för att inte bidra till trängseln utan följa de rekommendationer som finns, säger Anna Thunell, ordförande i miljö- och konsumentnämnden.


Fredag: Kontroll tidigt på kvällen

Pitchers: Uteserveringen trång. Behövde ta bort några bord

Brasseriet: Vissa större sällskap som behöver delas upp.

Taco Bar: Acceptabelt

Magasinet: Få gäster vid besöket.

Kajplats 9: Vissa större sällskap som behöver delas upp.

Mälarkrogen: Få gäster vid besöket.

Bellman: Acceptabelt

Kajens kafé: Acceptabelt

Agrill: Få gäster vid besöket.


Lördag: Sena kontroller

Brasseriet: Mycket folk och lång kö i perioder, ordningsvakt, samt personal försöker hålla ordning, men det förekom ändå att gäster gick runt och minglade vid andra bord i serveringen och att kön utanför stod i en tät klunga.

Pitchers: Något trångt, framförallt uppe på ovanvåningen vid serveringen närmast baren. Problem vid spelautomaterna där gäster sitter nära. Kan tunna ut med bord mer.

Boca: Stora problem med trängsel både inne ock ute stora problem i kö. Gäster rörde sig fritt i lokalen inne, uteserveringen mer ok, men med några för stora sällskap och lite trafik. Kraftiga åtgärder måste göras. 

Nom: Överlag acceptabelt men några större sällskap som bör dela upp sig.

Hermanas: Matplatser vid bardisken gjorde att passagen blev för trång. Inga gäster ska sitta och ära vid bardisken.

La Perla. Acceptabelt

Bryggans bar och kafé: Acceptabelt

Grideonsberspuben: Acceptabelt

Taco Bar: Acceptabelt

O’learys: Trängsel vid bowling och spel, samt i kön till baren. Serveringsdeleon ok, men ingen personal som delade upp klungor som bildades här och var i övriga delar av lokalen.


Söndag: Eftermiddag

Mälarparkens café: Lång kö och inte optimala kundflöden.

Bryggans glasscafé: Trångt med kö som hamnade nära bord.

Öhrmans: Bör ta bort något bord på uteserveringen.

Mäster Jakobs: Lång kö, risk för trängsel inne i serveringen.

Kokpunktens glasscafé: Lång kö och viss trängsel, hade ingen information om att hålla avstånd.

Agrill: Acceptabelt

Kajens: Acceptabelt

K9: Acceptabelt

Mälarkrogen: Acceptabelt

Brasseriet: Acceptabelt

Di´Spagna: Acceptabelt

O´learys: Acceptabelt

Den som ansvarar för en livsmedelsverksamhet med kunder/gäster är ansvarig för att det finns rutiner för att minska risken för smittspridning av covid-19. För att minimera spridningen måste riskbedömningar göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionens smittskyddsläkare.

Det kan vara svårt för restauranger att veta vilken inbördes relation personer i sällskap har, men gruppen bör inte vara större än 6–8 personer oavsett inbördes relation och ju större sällskap desto viktigare att avstånden hålls mellan grupperna.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen informerar smittskyddsläkaren om iakttagelserna om de iakttagelser som görs vid kontrollerna. Om problem inte rättas eller att situationen är tillräckligt allvarlig kan smittskyddsläkaren fatta beslut om att verksamheten ska stängas. Möjligheten att stänga verksamheter gäller enbart restauranger och matserveringar


För mer information 

Ulrika Wahlström, 021-39 13 22 ulrika.wahlstrom@vasteras.se