Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Rätt fisk på tallriken

Efter provtagningar kan miljö- och hälsoskyddsförvaltningen konstatera att livsmedelsföretagen i Västerås serverar den fisk som utlovas på menyn. Står det torsk så är det också torsk på tallriken. 

Totalt har nitton restauranger fått besök av miljö- och hälsoskyddsförvaltningens inspektörer under hösten. Inspektörerna undersökte den så kallade redligheten vid servering av vit fisk - om det är rätt fisk från leverantör, på menyn och på tallriken.

Svaren på provtagningarna blev klar efter årsskiftet.

– Provsvaren visar på ett mycket positivt resultat. De få anmärkningar vi hittat har varit marginella. Det känns bra att konsumenterna liksom restaurangerna själva kan lita på att rätt fisk serveras och levereras, säger Linda Granath, miljö- och hälsoinspektör.

Proven togs på DNA-nivå, vilket är helt nytt för Västerås stad. Det har tidigare inte varit tekniskt möjligt men nu finns det 150 olika fiskarter i en databas som kan ge svar på vilken fisk det tas prov på.

– Det har blivit allt viktigare att kontrollera redlighet så att både verksamhetsutövare och konsumenter inte blir lurade eller riskerar äta något som de inte tål, säger Linda Granath och berättar att under det kommande året kommer förvaltningen bland annat undersöka butiksmald köttfärs och hållbarheten för färdiglagad mat.

Mer information:
Linda Granath, 021-39 16 31

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås