Gå direkt till innehåll
Juan Bergdahl, lärare på Hahrska gymnasiet har fått pris av Eu-kommissionen för innovativt lärande.
Juan Bergdahl, lärare på Hahrska gymnasiet har fått pris av Eu-kommissionen för innovativt lärande.

Pressmeddelande -

Prestigefyllt pris från EU-kommissionen delas ut till lärare på Hahrska gymnasiet

Juan Bergdahl, lärare på Hahrska gymnasiet, får ta emot EU-kommissionens nya europeiska lärarpris för innovativ undervisning. Priset tilldelas skolor som har arbetat med undervisningsmetoder och pedagogik på ett utmärkt sätt inom ett Erasmus+projekt. Vinnarna tillkännagavs den 16 september i ett event från EU-kommissionen och i ett pressmeddelande från Universitets- och högskolerådet.

Priset gick till projektet Icaros som drevs på dåvarande Wijkmanska gymnasiet i samarbete med skolor i Frankrike, Spanien, Tyskland och Grekland. Juan Bergdahl var projektkoordinator och hade initierat och skapat projektet. Icaros hade som målsättningen att ta fram metoder och lektioner hur tematiskt lärande kan användas i skolor. Att konstruera och bygga drönare var temat såväl mellan skolorna, som inom de enskilda skolorna. Temat användes i allt från tekniska ämnen till samhällskunskap och engelska.

En stor utmaning var att olika arbetsmoment skulle utföras på skolor i olika länder. Detta skulle sedan synkroniseras till slutfasen i Frankrike. Där samlades elever för att göra slutmonteringen. Att alla höll sina deadlines var avgörande för att projektet skulle lyckas.

- Projektet var spännande och utvecklande eftersom det inte fanns några färdiga lösningar. Lärarna och eleverna fick tillsammans experimentera sig fram till lösningar som fungerande, berättar Juan Bergdahl, projektkoordinator och lärare på Hahrska gymnasiet.

Projektet mynnade ut i fem stora drönare, men det viktigaste resultatet var att lektionsupplägg, metoder och lärarhandledningar togs fram. Under projektets gång förbättrades resultatet hos eleverna och frånvaron minskade.

- Det här priset är ett verkligt erkännande av kvaliteten i projektet och metoderna som togs fram. Jag känner mig stolt över att våra lärare och elever i Västerås stad kan inspirera skolor runt om i Europa genom detta, säger Stefan Remne, verksamhetschef för de kommunala gymnasieskolorna i Västerås

Ett uppföljningsprojekt pågår nu med elever och lärare från industritekniska programmet på Hahrska gymnasiet och teknikprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet. I det projektet vidareutvecklas metoderna som togs fram i Icaros för att sedan spridas till kollegor i hela Europa. Det nya projektet heter Demeter och temat denna gång är att bygga minröjningsfordon.

Prisutdelningen sker senare under hösten. Juan Bergdahl kommer även sitta med i EU-kommissionens paneldebatt kring skolutveckling som äger rum den 9 november.

Om europeiska priset för innovativt lärande

Det europeiska priset för innovativ undervisning är ett nytt pris som premierar lärare och projekt som har arbetat med och implementerat undervisningsmetoder och pedagogik på ett exceptionellt sätt inom ramen för ett Erasmus+projekt. Priset delas ut i kategorierna förskola, grundskola och gymnasium runt om i Europa. Universitets- och högskolerådet väljer från samtliga avslutade Erasmus +projekt i Sverige.

Presskontakt

Juan Bergdahl
Lärare och projektkoordinator
Telefon: 076- 006 10 31
E-post: Juan.bergdahl@vasteras.se

Stefan Remne
Verksamhetschef gymnasie- och vuxenutbildning
Telefon: 021-39 20 99
E-post: stefan.remne@vasteras.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås