Gå direkt till innehåll
Joakim Ojanens koknstverk "Tidsresenären" i Kajstaden på Öster Mälarstrand, Västerås. Foto: västerås konstmuseum
Joakim Ojanens koknstverk "Tidsresenären" i Kajstaden på Öster Mälarstrand, Västerås. Foto: västerås konstmuseum

Pressmeddelande -

Pressvisning av ”Tidsresenären” av Joakim Ojanen på Öster Mälarstrand

Den 11 november kl. 10 – 12 är det pressvisning för den nya konstnärliga gestaltningen i korsningen Ägirgatan – Notuddsallén i Kajstaden på Öster Mälarstrand. Verket som ska visas heter ”Tidsresenären” och är formgiven av den internationellt erkände konstnären och Västeråsfödde Joakim Ojanen.

Bronsskulpturen ”Tidsresenären” är den första av en serie permanenta verk som konstnären har i uppdrag att gestalta för parkstråket och kajstråket i Kajstaden.

Eftersom vi befinner oss i en pandemi har vi valt att vänta med en invigning av konstverket. Vi bjuder istället in till denna pressvisning. När konstverket just hade monterats genomförde vi en workshop med barnen från Tritons förskola och lite senare i höst kommer en kort film om ”Tidsresenären” att publiceras av Västerås konstmuseum.

Medverkande i pressvisningen:

  • Joakim Ojanen, konstnär
  • Linda Wallenberg, projektledare offentlig konst, Västerås konstmuseum
  • Ulf Edvardsson, projektledare, Teknik- och fastighetsförvaltningen

Anmäl dig till Johanna Ljung, kommunikatör Västerås stad, tel. 021-39 88 95 eller johanna.ljung@vasteras.se.

Välkommen!


Om "Tidsresenären" av Joakim Ojanen

”Tidsresenären” av Joakim Ojanen (2020) är en ny konstnärlig gestaltning för parkstråket i Kajstaden. I ”Tidsresenären” sitter en ensam figur på en stor klocka försedd med ben. Skulpturen har många spännande detaljer att upptäcka på nära håll och den är fylld av symboler: myter, tro, populärkultur och vetenskap möts i ett historiskt förankrat men tidlöst verk.” Tidsresenären” är ett verk i mänsklig skala och Joakim Ojanens sårbara figur är en människa bland andra människor i bostadsområdet.

Skulpturen av brons är cirka en meter hög. Den är gjuten och monokromt svartpatinerad av Herman Bergmans Konstgjuteri. Sockeln är tillverkad i ett stycke bohuslänsk granit.

Om Joakim Ojanen

Joakim Ojanen arbetar med teckning, måleri och skulptur. Hans konstnärskap är egensinnigt och hans konstverk springer ur ett slags eget universum. I verken finns bland annat referenser till graffiti, tecknade serier och musik. Han arbetar främst med keramik, men skulpturernas skala varierar och han har under de senaste åren börjat gjuta dem i brons, rostfritt stål och plast.

Joakim Ojanen är född 1985 och uppvuxen i Västerås. Han tog examen, Master of Fine Arts, på Konstfack 2014. Joakims konstnärskap har nått stora framgångar internationellt med bland annat separatutställningar i Sverige, Tyskland, Frankrike och USA. Han har även arbetat med ett konstnärligt gestaltningsuppdrag för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus – Östra sjukhuset i Göteborg.

Under 2021 kommer Västerås konstmuseum att visa en utställning med Joakim Ojanen. Vernissage är planerad till den 27 mars 2021.

Mer om Joakim Ojanens uppdrag för Öster Mälarstrand

Joakim Ojanen har arbetat med det konstnärliga gestaltningsuppdraget sedan hösten 2018. Skissperioden för den andra och sista delen av uppdraget inleddes i augusti 2020 och pågår. Skulpturerna ska vara plats-specifika därmed kommer motiv, form, material och skala att variera i relation till platsen. Installation av övriga verk i serien kommer att koordineras och ske i samband med att stråken färdigställs, vilket sker i etapper preliminärt fram till 2023.

Med det konstnärliga gestaltningsuppdraget för Kajstaden (Östermälarstrand etapp 3) önskar Västerås stad i samarbete med MUAB (Mälarstrandens Utvecklings AB) att lyfta fram den offentliga konsten som en del i ett hållbart samhälle, där konsten förstärker och är en del av platsens gestaltning och helhet. Vi vill också lyfta fram att Kajstaden är ett sjönära område som gestaltats med omsorg och särprägel.

Den konstnärliga gestaltningen har gjorts möjlig genom ett samarbete mellan Västerås konstmuseum,Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen och Teknik- och fastighetsförvaltningen samt MUAB.

Västerås stads offentliga konst ägs och förvaltas av Västerås konstmuseum. Konstmuseet processleder offentliga konstnärliga gestaltningar och konstprojekt samt köper in och placerar ut konst i Västerås stad. Konsten förvaltas sen av konstmuseet som renoverar och tar hand om konsten.

Kontaktpersoner

Johanna Ljung, kommunikatör

Tel: 021-39 88 95, johanna.ljung@vasteras.se

Linda Wallenberg, projektledare offentlig konst, Västerås konstmuseum
Tel: 021 39 80 15, linda.wallenberg@vasteras.se

Ulf Edvardsson, ulf.edvardsson@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås