Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Västerås stad har nu flest portioner lagrad krismat av alla kommuner i landet

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Västerås stad har nu flest portioner lagrad krismat av alla kommuner i landet

Västerås stad har nu flest portioner lagrad krismat av alla kommuner i landet och vi bedömer att vi har den mest effektiva beredskapsplanen för livsmedelsförsörjning av landets kommuner

I en hemlig byggnad någonstans i Västerås finns nu Västerås stads lager av frystorkad och konserverad krismat på plats. 40 000 portioner med hållbarhet i 25 år som ska bidra till sårbara västeråsares överlevnad om det värsta inträffar. Portionerna beräknas räcka i 7 dagar.

Nu bjuds media in till att få veta mer om krismaten och Västerås stads beredskapsplanering.

När? Onsdag 1 december

Tid? 11.45

Var? Södra Källtorps äldreboende, vi tar emot vid huvudentrén. Adress: Bälbygatan 7A

Vad? Boendets kökspersonal tillagar 3 rätter av krismaten. Media får provsmaka.

Mälarenergi kommer att köra ut nödvatten och vi kommer att testa nödvattenkoppling.

OBS: Södra Källtorp är alltså inte platsen där krismaten lagras. Platsen där maten finns offentliggörs inte. Media kommer att få tillgång till mer bildmaterial inifrån lagret, rörligt och foton, i samband med pressträffen. Materialet skickas till redaktionsmejl. 

Mer information:

Johan Ahlström, riskingenjör Västerås stad 021-39 17 14, johan.ahlstrom@vasteras.se

Information om hur media får tillgång till bildmaterialet:

Jonas Tronêt, pressansvarig Västerås stad, 021-39 11 75, jonas.tronet@vasteras.se

Mer information om Västerås stads beredskapsplanering och krismaten:

Västerås stad har sett en sårbarhet i att det finns mycket begränsad lagring av mat i Sverige och inom flera av stadens verksamheter. En stor del av den mat finns i lagren förstörs om det blir strömavbrott och kylsystemen stannar. Den mat som finns i lagren är också ofta svåra att tillaga utan elektricitet. År 2020 beslutade kommunfullmäktige i Västerås stad att investera 5 miljoner kronor i frystorkad krismat. Utöver detta satsades 4,8 miljoner på teknisk robusthet som reservkraft och nödvattenanslutningar. Satsningen är den största bland alla landets kommuner.

Genom denna investering har Västerås stad säkerställt tillgången till livsmedel för sårbara grupper inom kommunen och till de verksamheter som vi har ansvar att servera mat till. Förmågan vi skapar är mat (och tillagning av denna) för cirka 40 000 personer i en vecka.

Genom att Västerås stad tar ansvar för de sårbara grupperna och som vi normalt sett levererar mat till finns mer resurser av de ordinarie lagren över till den övriga befolkningen. Anhöriga kan känna sig trygga med att vi säkerställer mat till de som går i våra skolor och bor på våra särskilda boenden.

Om betalningssystemen slutar att fungera kommer staden inte att kunna betala ut försörjningsstöd. Då måste Västerås stad som minimum kunna säkerställa mat, vatten och värme även för denna målgrupp. Insatspersonal (brandmän, poliser, sjukvårdare, reparatörer, försvarsmakten etcetera) som kommer att verka i Västerås vid en samhällsstörning ska vara trygga med att komma hit och arbeta för att här är tillgången på mat säkrad.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås