Gå direkt till innehåll
Entréplanet i socialtjänstens hus ska erbjuda publika funktioner med mottagande av besökare och även ha plats för handelslokal och ett café. 3D-Illustration: Hemfosa Fastigheter.
Entréplanet i socialtjänstens hus ska erbjuda publika funktioner med mottagande av besökare och även ha plats för handelslokal och ett café. 3D-Illustration: Hemfosa Fastigheter.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Väntade beslut om nytt socialtjänstens hus, bostäder vid Vedbobacken och nya vårdcentral på Önsta Gryta

Under torsdagens sammanträde med byggnadsnämnden väntas nämnden ta beslut om bygglov för socialtjänstens hus, beslut om samråd för 80 nya lägenheter vid Vedbobacken och besluta om att skicka detaljplanen för Östra Vildrosen på granskning.

–Bygglovsförslaget är väl genomarbetat och socialtjänstens hus kommer att bli ett fint tillskott i stadsbilden, säger Monica Nordin Stolpe, byggnadsnämndens ordförande.

Byggnaden ska rymma socialtjänstens hus och är beläget vid stationsområdet i Västerås. Socialtjänsten vill samordna sina verksamheter i ett hus, "en väg in". Önskan är en byggnad som är trygg, välkomnande och tillgänglig för alla. Entréplanet erbjuder publika funktioner med mottagande av besökare och även ha plats för handelslokal och ett café. Intill lokalen, i söderläge utefter Sigurdsgatan planeras en sittrappa för västeråsarna. På våning två finns halvpublika funktioner med konferens- och mötesavdelning samt personalutrymmen med matsal och tillhörande terrass. Utemiljön planeras att vara publik utmed Sigurdsgatan och mer privat mot järnvägen.

Mer information om socialtjänstens hus kommer att delges från individ- och familjeförvaltningen.

Byggnadsnämnden väntas även fatta beslut om samråd för en detaljplan om cirka 80 bostäder i Vallby i närheten av Vedbobacken i Västerås. Detaljplanen möjliggör cirka 80 lägenheter fördelat på 11 flerfamiljshus och ska anpassas till naturvärdena som finns på platsen.

–Förslaget om bostäder vid Vedbobacken ligger i linje med stadens bostadförsörjningsarbete att skapa attraktiva boendemiljöer för Västerås fortsatta utveckling. Här skapar vi möjligheter att bo i väldigt ett attraktivt läge, nästan med ”ski-in ski-out” möjligheter, berättar Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör.

Byggnadsnämnden väntas även besluta om att skicka detaljplanen för Östra Vildrosen på Önsta Gryta på granskning. Detaljplanen skapar förutsättningar för att bygga en ny vårdcentral med lokal för ett nytt apotek samt cirka 95 lägenheter inom planområdet. I planförslaget rivs den befintliga vårdcentralen och den nya vårdcentralen placeras i ett nytt läge söder om den befintliga vårdcentralen. Det möjliggör för att den befintliga vårdcentralen kan vara i drift tills den nya verksamheten är på plats. Byggnationen kommer att förstärka Önsta Grytas centrum.


Media välkomnas på pressträff inför byggnadsnämndens möte torsdagen den 21 november klockan 12.30 i rum A407a.

Allmänhetens frågestund hålls i, Röda rummet klockan 13.00. Nämndens sammanträde startar klockan 13.15 i A491.

Vänligen anmäl om du kommer på pressträffen till: elin.gothe.nord@vasteras.se senast den 21 november klockan 10.00.

Inbjudna politiker att medverka på pressträffen är:
Monica Stolpe Nordin
Ordförande byggnadsnämnden

Jonas Cronert
Förste vice ordförande byggnadsnämnden

Claes Kugelberg
Andre vice ordförande byggnadsnämnden

För mer information
Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör, telefon: 021-39 10 59
e-post: carl.arno@vasteras.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Genom spännande samarbeten, mod och handlingskraft skapar vi en stad att vara stolt över. Västerås, staden där allt är möjligt. Staden utan gränser!

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås