Gå direkt till innehåll
ETC:s två nya hyreshus på Öster Mälarstrand. Illustration: Kjellgren Kaminsky
ETC:s två nya hyreshus på Öster Mälarstrand. Illustration: Kjellgren Kaminsky

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Spadtag för Sveriges första klimatpositiva hyreshus på Öster Mälarstrand i Västerås

ETC Bygg och ETC Entreprenad tar tillsammans med bostadsminister Per Bolund tar det första spadtaget för Sveriges första klimatpositiva hyreshus.

- Vi befinner oss i en spännande tid med snabb utveckling för miljö- och energiteknik i byggbranschen. Nu är det dags att ta ett unikt spadtag på Öster Mälarstrand i Västerås. Vi sätter spaden i backen för Sveriges första klimatpositiva hyreshus. Västerås har en hög expansionstakt och jag hoppas att detta är det första av många liknande byggen framöver, säger Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Tid och plats:

Onsdagen den 21 augusti kl. 9:30 Öster Mälarstrand, Västerås.

Gatuadress finns inte ännu men titta på bifogad illustration. Adresser i närheten är Sjöjungfrugatan 17, mellan Rangatan och Ägirgatan.

Program

09:30 Välkommen! Hans Eek, arkitekt ETC

09:35 Kort presentation av projektet, Johan Ehrenberg, vd för ETC Bygg

09:40 Bostadspolitik i framtiden och klimatfrågan, Per Bolund, bostadsminister

10:00 Första spadtaget, Per Bolund

10:15 Pressträff

Efter spadtaget arrangerar ETC ett seminarium som avslutas med lunch.

Seminarium och diskussioner

10:45 Västerås ambitioner med klimatpositivt byggande, Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande och Lars Kallsäby, byggnadsnämndens ordförande i Västerås

11:10 Hur ska man spara energi i husen, Hans Eek, arkitekt ETC

11:25 Så går bygget till.Planlösning, klimatsmarta val, Karin Stenberg, arkitekt Kjellgren Kaminsky och Fredrik Fagerberg, ETC

11:45 MDH:s forskning och utvärdering, Guziana Bolzena, universitetslektor i miljöteknik, Mälardalens högskola

12:00 Diskussion, Hans Eek moderator

12:15 Vegetarisk ETC-lunch

Information om projektet:

ETC Bygg och ETC Entreprenad har under några år förberett klimatpositiva hyreshus som kan byggas i hela Sverige. Klimatpositivt betyder att de lagrar koldioxid i sin konstruktion (massivträ) och att fossila byggnadsmaterial som plast och cement (betong) undviks. När stommen är förbrukad om minst hundra år tillverkas biokol. Energianvändningen är minimerad, passivhusstandard och energisnål VVS-utrustning och värmeväxling på ventilationen. Solceller på taket och balkongerna, som tillför mer energi än vad som förbrukas. Överskottet används för att ladda elbilar i en elbilspool och för intilliggande fastigheter. Balkongerna och odlingslotterna ska räcka för att förse de boende med mat en stor del av året.

ETC Bygg och ETC Entreprenad arbetar med ett hållbart vinstintresse och därför kan hyrorna hållas lägre än vanlig nybyggnadsstandard. De räknar också med 50 års ekonomisk avskrivningstid (genom crowdfunding). ETC bygger små lägenheter som passar för ungdomar och äldre som vill lämna sitt nuvarande boende.

Vänligen anmäl dig till Johanna Ljung, kommunikatör på Västerås stad.

E-post: johanna.ljung@vasteras.se

Tel: 021-398895

Ämnen

Regioner


Stadsdelen Öster Mälarstrand har vuxit fram under de senaste 20 åren och är idag ett levande bostadsområde på ett av Västerås mest attraktiva platser. Vi strävar efter att ständigt utmana med nya innovativa idéer för att ge både dagens och morgondagens västeråsare det allra bästa.

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås