Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: ”Skills”-mässan är tillbaka den 10 oktober

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: ”Skills”-mässan är tillbaka den 10 oktober

Vi välkomnar media att delta på "Skills"-mässan som anordnas i Expectrums lokaler för andra året i rad.  Mässan ger alla i årskurs 8 och uppåt en unik möjlighet att upptäcka och testa sina ”skills” (talanger, färdigheter, begåvningar) och få inspiration inför sina framtidsval. Här finns företag, gymnasieskolor och vuxenutbildningssamordnare representerade. I år kommer också genusfotografen att hålla kortare föreläsningar och ge besökarna möjlighet att utmana stereotypen av ett yrke i fotobåset. 

Datum: Onsdag 10 oktober

Tid: 9.00-15.00.
Invigningstal kl. 9.00 av Åsa Lundqvist,direktör för barn- och utbildningsförvaltningen, Västerås stad.

Plats: Expectrum, Västerås

Anordnare: Västerås Stad, Arbetsförmedlingen och Handelskammaren Mälardalen

Under mässan får ungdomarna prova på en mängd olika aktiviteter för att testa hur deras ”skills” matchar mot behoven i olika branscher och yrken. På plats finns gymnasieskolor, vuxenutbildningssamordnare och företag som till exempel ABB, Mälarenergi, IKEA, Region Västmanland med flera. I montrarna får besökarna prova på samtidigt som de får information. Mässan har även aktiviteter som till exempel jobbträning via VR (virtual reality), upplev yrken i 360o , prova på E-sport och prata med erfarna utövare.

-Huvudsyftet med ”Skills”-mässan är att vägleda till utbildning och att matcha en persons ”skills” med ett yrke där personens ”skills” behövs, helt enkelt att få rätt person till rätt utbildning. Därför gör vi detta tillsammans med näringslivet som bäst kan visa upp vad som krävs inom just deras bransch. ”Skills”-mässan är ett samarbete för strategisk kompetensförsörjning. Vi tar också hjälp av e-sporten för att visa att du som håller på med gaming har ”skills” som behövs på arbetsmarknaden, säger Nina From, projektledare på Arbetsförmedlingen.

I år kommer också Tomas Gunnarsson, Genusfotografen, att föreläsa. Hen kommer att prata om hur idéer om kön skapa i bilder och hur könsstereotyper i media, reklam och konst begränsar och blockerar vår fantasi om vilka vi kan vara. Hen kommer också att ha hand om ett fotobås där besökarna får fota sig i yrkeskläder och utmana stereotypa yrkesbilder.

Mässan är öppen mellan kl. 9.00-15.00 för elever från årskurs åtta och uppåt, samt för arbetssökande. Föräldrar, lärare och studie- och yrkesvägledare är självklart varmt välkomna.

Välkomna till en värld av ”skills”

Arbetsförmedlingen, Handelskammaren Mälardalen och Västerås Stad

Presskontakt:
Nina From, projektledare ”Skills”-mässan, Arbetsförmedlingen

Telefon: 010-487 30 87

Nina.From@arbetsformedlingen.se

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås