Följ Västerås stad

Pressinbjudan: Seminarium om innerstaden som mötesplats

Pressmeddelande   •   Maj 04, 2016 09:40 CEST

Den 11 maj följer vi upp publikframgången. Västerås stad ordnar ytterligare ett seminarium i dialogprojektet Tyck om din innerstad. Den här gången med temat innerstaden som mötesplats med huvudfrågan: Hur skapar vi fler omtyckta och självklara mötesplatser i Västerås innerstad? Seminariet är kostnadsfritt och alla är välkomna.

När: Onsdagen den 11 maj
Tid: 18-21
Var: Expectrum, The Hub (Skrapan)

– Innerstaden är Västerås vardagsrum, en plats som många besöker och har en relation till. Här finns många olika typer av mötesplatser. På seminariet gräver vi djupare i ämnen som till exempel hur vi kan skapa ännu bättre mötesplatser i Västerås innerstad, social hållbarhet och om vem som egentligen har rätt till det offentliga rummet, säger Anna Jägvald, projektledare på Västerås stad.

Huvudtalaren för seminariet är den prisbelönte brittiske designern Richard Wolfströme, som föreläser på engelska under punkten: Hur skapar vi innerstadens identitet? Wolfströme jobbar bland annat med att ta fram unika designkoncept för till exempel städer, byggnader och platser. Han menar att designen alltid ska utgå från människorna som bor och lever i staden - då ökar också känslan av samhörighet och gemenskap. 

Västeråskonstnären Tony Lorenzi medverkar också på seminariet. Han brinner för att utveckla och förbättra sin hemstad och använder ofta konsten som verktyg. 
– Jag är övertygad om att människor skapar sina egna mötesplatser, snarare än att de tar del av de som planteras för dem, säger han i en intervju.

Delar ur program:

  • Välkommen – Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande.
  • En spännande tidsresa – vad kan Domusvaruhusens utveckling berätta om oss? Historikerna Niklas Ulfvebrand och Rebecca Svensson från Folkhemsturen tar oss med på en spännande resa om hur Västerås innerstad växer fram, med fokus på människorna och folkhemsbygget.
  • En rättvis stad - så skapar vi omtyckta mötesplatser med människan i centrum. Viktoria Walldin är socialantropolog och jobbar på arkitektbyrån White.
  • Hur skapar vi innerstadens identitet? Richard Wolfströme är en prisbelönt brittisk designer som föreläser på engelska om bland annat ”placemaking”, som handlar om att skapa mer omtyckta mötesplatser genom att hitta platsernas identitet och unika historia.
  • Så skapar konsten nya mötesplatser. Men vem äger det offentliga rummet? Västeråskonstnären Tony Lorenzi.

Projektet Tyck om din innerstad handlar om att vi ska ta fram en gemensam målbild för Västerås innerstad. Seminarieserien är en del av projektet som pågår under hela året. Läs mer på vasteras.se/innerstad

Här kan du se hela programmet för seminariet 11 maj

Mer information: Anna Jägvald, 021-39 32 11 eller anna.jagvald@vasteras.se.

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås